ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XV

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

3

Дата реєстрації:

09.03.2017

Проголосовано:

07.04.2017 11:16:38

Автор:

Шкробанець І.В, Головний лікар Глибоцької ЦРКЛ

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 3



ПРОЕКТ



УКРАЇНА



Глибоцька районна рада



ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ





вул.М.Грушевського , 2а, смт.Глибока, 60400, тел.2-42-95, тел. «факс» 2-42-99, 21418809@mail.gov.ua

 

XV СЕСІЯ VІІ СКЛИКАННЯ

 РІШЕННЯ № _________


Про районну програму «Забезпечення

централізованих заходів на лікування

хворих на цукровий та нецукровий діабет

на 2017 рік» по Глибоцькому району

 

         Відповідно до пункту 16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», розглянувши лист головного лікаря Глибоцької центральної районної комунальної лікарні №353 від 09.03.2017 року, з метою зниження рівня захворюваності на цукровий та нецукровий діабет, зменшення кількості ускладнень внаслідок цих хвороб, що призводять до інвалідності та смерті, забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет лікарськими засобами та   виробами медичного призначення, районна рада 

ВИРІШИЛА:

1.​ Затвердити районну програму «Забезпечення централізованих заходів на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет на 2017 рік» по Глибоцькому району  (далі Програма), що додається.

2.​ Виконавцям, зазначеним в реалізації заходів Програми, забезпечити своєчасне і якісне виконання Програми.

3.​ Фінансовому управлінню районної державної адміністрації передбачити асигнування на фінансування Програми.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника голови районної державної адміністрації Лопуляка І.К., постійну комісію районної ради з питань економіки, бюджету та фінансів (Мігоряну Д.І.) та постійну комісію районної ради з питань регламенту, етики, законності, контролю за виконанням рішень ради, делегованих повноважень, гуманітарних та соціальних питань (Левицька О.М.).

Голова районної ради                                                П.В.Панчук

 
ЗАТВЕРДЖЕНО


                                                                                                        ____________________________________


                                                                                                     ___________________________________


                                                                                                        ___________________________________

 

 

 

 

 

 
Районна Програма

«Забезпечення централізованих заходів на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет»

На 2017 рік

 

 

 
ЗМІСТ

 


  1. Паспорт районної Програми «Забезпечення централізованих заходів на лікування хворих на цукровий та нецуровий діабет» на 2017 рік.

  2. Загальна частина.

  3. Мета Програми.

  4. Основні завдання Програми

  5. Фінансове забезпечення Програми.

  6. Очікувані результати Програми.

  7.  Заходи по реалізації Програми.


 

 ПАСПОРТ

Районної Програми «Забезпечення централізованих заходів на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет» на 2017 рік

 



































Ініціатор розроблення Програми Глибоцька районна державна адміністрація
Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення  
Розробник Програми Глибоцька центральна районна комунальна лікарня
Відповідальний виконавець                      Програми Глибоцька центральна районна комунальна лікарня Глибоцька районна рада
Учасники Програми -
Термін реалізації Програми 2017 рік
Термін виконання Програми         2017 рік
Фінансові ресурси, необхідні для реалізації Програми:

 

кошти районного бюджету

 

 

Всього кошти районного бюджету
 

 

2017 рік - у межах надходження коштів

 

2017 рік – 1148200 грн.

 

1148200 грн.

 

                                                 

 

 

2. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

         За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в країнах світу до 4-6 відсотків населення хворіє на цукровий діабет.

         Станом на 01.01.2017 в районі зареєстровано 2898 хворих на цукровий діабет, із них 403 хворих – інсулінозалежні, з яких 15 хворих – діти.  Проте, кількість людей з недіагностованим цукровим діабетом у 3-4 рази більша за наведену цифру.                            

                   У структурі загальної захворюваності населення патологія ендокринних органів і тканин займає шосте місце. При цьому кожна третя особа з ендокринним захворюванням страждає на цукровий діабет.

         Найбільшу загрозу становлять судинні ускладнення цукрового діабету (частота яких досягає 50 %), насамперед, з боку нирок і очей, а у хворих старших вікових груп – збільшення частоти судинних катастроф (інфаркти, інсульти, розвиток гангрени ніг з необхідністю ампутації). Ці ускладнення є основною причиною збільшення інвалідності та смертності хворих (3 місце після серцево-судинної патології та злоякісних новоутворень).

         Ситуація ускладнюється тим, що при цукровому діабеті спостерігається артеріальна гіпертензія у 2 рази частіше, ніж у пацієнтів, які не страждають на цукровий діабет.

         Актуальність прийняття Програми зумовлена потребою у невідкладному вжитті заходів для поліпшення медичної допомоги хворим на цукровий діабет.

 

  1. МЕТА ПРОГРАМИ


                 Метою програми є збільшення тривалості і поліпшення якості життя хворих, забезпечення медико-соціальної справедливості і захисту прав громадян на охорону здоров’я шляхом підвищення якості та ефективності профілактики, діагностики, лікування цукрового діабету, та забезпечення доступності медичної допомоги відповідного рівня.


  1. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ


Для досягнення визначеної цією Програмою мети необхідно:

-оптимізація статистичної реєстрації хворих на цукровий діабет, що знаходяться на різних видах цукрознижуючої терапії, шляхом впровадження діючого реєстру хворих на цукровий діабет, дозволить проводити аналіз поширеності та захворюваності на цукровий діабет, динаміку його ускладнень, оцінити якість надання медичної допомоги за станом компенсації хвороби, а також планувати фінансування для надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет; - покращення своєчасної діагностики цукрового діабету у населення України, шляхом проведення постійного скринінгу, у першу чергу – у осіб з груп ризику по цукровому діабету, впровадження генетичної 6 діагностики моногенного цукрового діабету у дітей, що дозволить обґрунтувати вибір необхідного лікування хвороби; - з метою оптимізації лікування хворих на цукровий діабет - посилення контролю за дотриманням протоколів та клінічних настанов надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет, впровадження рецептурно-компенсаційної системи забезпечення хворих цукрознижуючими препаратами та засобами самоконтролю, оптимізація системи ефективної профілактики та лікування гострих та хронічних ускладнень цукрового діабету, у т.ч. шляхом налагодження роботи кабінетів діабетичної стопи, діабетичної ретинопатії; - запровадження механізму державного регулювання цін на препарати інсуліну та основні цукрознижуючі препарати, що включено до медико-технологічної документації з лікування хворих на цукрового діабету; - розвиток і активне використання стаціонар-замісних форм надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет, які вважати пріоритетними; - вдосконалення системи реабілітації та соціальної адаптації хворих на цукровий діабет шляхом забезпечення санаторно-курортного лікування, розвитку оздоровчо-реабілітаційних програм для дітей та молоді з діабетом на регіональному та національному рівнях; - забезпечення реалізації прав людини з діабетом та розробка стратегії з питань формування усвідомленого ставлення та відповідальності пацієнта за своє здоров’я; - удосконалення нормативно-директивної бази та кадрового забезпечення - для ефективного функціонування ендокринологічної служби, введення до штатного розкладу лікувальних закладів відповідного рівня посад медичної сестри та психолога школи самоконтролю цукрового діабету; - з метою забезпечення наукового супроводу Програми - сприяння розвитку наукових досліджень в сфері прикладної та фундаментальної діабетології.

5. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

Фінансування реалізації Програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, інвестицій національних та зарубіжних інвесторів, а також інших джерел, не заборонених законодавством. Обсяг фінансування, склад матеріально-технічних і трудових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, визначатиметься щороку з урахуванням можливостей державного та місцевих бюджетів.

6. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

Виконання Програми дасть змогу:

- підвищення рівня діагностування цукрового діабету шляхом проведення скринінгових обстежень у осіб з факторами ризику розвитку цукрового діабету, в тому числі у дітей; ‐ покращення рівня глікемічного контролю у хворих, що призведе до зменшення у них частоти та тяжкості ускладнень цукрового діабету: зменшити середній рівень глікованого гемоглобіну; ‐ своєчасну діагностику моногенного, в тому числі неонатального цукрового діабету; ‐ зменшення кількості тяжких ускладнень цукрового діабету - діабетичних гангрен, ампутацій стопи з приводу цукрового діабету; 7 ускладненої діабетичної ретинопатії; діабетичної нефропатії 4-5 стадії шляхом їх раннього виявлення та своєчасного патогенетичного лікування; ‐ зменшення кількості госпіталізацій дітей з приводу тяжких гіпоглікемічних станів; ‐ зменшення кількості дітей з діабетичними кетоацидотичнимии комами; ‐ зменшення рівня первинного виходу на інвалідність та рівень смертності внаслідок ускладнень цукрового діабету; ‐ збільшення кількості дітей, що оздоровлені в санаторіях та оздоровчих центрах; ‐ збільшення кількості хворих, які пройшли навчання у школах самоконтролю цукрового діабету.

7. ЗАХОДИ  ПО  РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

               Програмою передбачено придбання інсуліну для хворих на інсулінозалежний діабет..   

 

 

Головний лікар                                                                              Шкробанець І.В

 

  
Додаток 1 

до районної Програми

«Забезпечення централізованих заходів

на лікування хворих на

цукровий та нецукровий діабет» на 2017 рік                       

 

Розрахунок фінансування програми
















Рік Потреба

( тис. грн. )
Виділяється з бюджету

( тис. грн. )
Недостатність фінансування

( тис. грн. )
2017 на рік 1905,26 1148,2 757,05