ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVII

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

17

Дата реєстрації:

26.12.2016

Проголосовано:

06.07.2017 11:23:58

Автор:

Зозуляк І.Д. - начальник відділу правової роботи та залучення інвестицій районної ради

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    25
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    11

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 17




ПРОЕКТ                                                


  УКРАЇНА

Глибоцька районна рада            

ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

вул. М. Грушевського, 2а, смт.Глибока, 60400, тел.2-42-95, тел. «факс» 2-42-99, 21418809@mail.gov.ua

  

 

ХVІІ СЕСІЯ VІI СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ № _________

 

 «__» _______ 2017 року                                                              смт. Глибока










Про  внесення змін та доповнень до Статутів комунальних закладів Глибоцької районної ради


 

 

Керуючись п.20 ч.1 ст.43, ст.59,  ч.4 ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.78 Господарського Кодексу України, відповідно до вимог п.133.4 статті 133 Податкового кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру», і з метою  приведення у відповідність установчих документів неприбуткових установ, враховуючи рекомендації постійної комісії районної ради з питань промисловості, підприємництва та управління об’єктами спільної власності  від «____»__________2017 року, районна рада

  

В И Р І Ш И Л А:

 

1.Внести зміни та доповнення до Статуту Комунального закладу «Глибоцький будинок творчості дітей та юнацтва», затвердженого рішенням  сесії Глибоцької районної ради УІ скликання від 18 листопада 2011 року № 166-7/11, виклавши його в новій редакції, що додається (додаток 1).

 

2.Внести зміни та доповнення до Статуту Комунального закладу «Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді», затвердженого рішенням Глибоцької  районної  ради УІ скликання від 23 серпня 2013 року № 90-19/13, виклавши його в новій редакції, що додається (додаток 2).

 

3. Керівникам комунальних закладів забезпечити державну реєстрацію Статутів в установленому порядку згідно чинного законодавства та проінформувати районну раду.

 

4. Контроль за виконанням  даного рішення покласти на заступника голови районної ради, В.В.Гуменного, постійну комісію районної ради з питань промисловості, підприємництва та управління об’єктами спільної власності (В.К.Самушко).

 

 

 

Голова районної ради                                                          П. В. Панчук


                         





       Додаток 1

                                                                  до проекту рішення районної ради                                                                           № _______

                                                                       від »___»________ 2017

                                                                   

                                                                                  

ПОГОДЖУЮ                                                 ЗАТВЕРДЖЕНО                     

 

 

Начальник управління освіти                                   рішенням ХVII сесії Глибоцької      Глибоцької районної                                                    районної ради Чернівецької областіVII  

державної адміністрації                                             скликання

                                                                                      «___ » _______________2017 року

_________________В.І.Барарюк                                № _________________

                                                                                                          

                                                                                       Голова Глибоцької районної ради

 

                                                                                         ______________П.В.Панчук 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
СТАТУТ

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «Глибоцький будинок творчості дітей та юнацтва »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
смт. Глибока

 2017

 

 

  1. Загальна частина




  1. Комунальний  заклад «Глибоцький районний  будинок творчості дітей та юнацтва» (в подальшому Глибоцький РБТДЮ) – районний комплексний позашкільний  навчальний  заклад, який здійснює навчання  і виховання громадян у позаурочний та позанавчальний час.

  2.  Глибоцький БТДЮ у своїй  діяльності керується Конституцією України,  законами  України «Про освіту» та «Про позашкільну освіту», правовими актами:  Президента України,  Кабінету Міністрів України,  наказами Міністерства освіти і науки України, Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації, управління освіти Глибоцької районної державної адміністрації,  рішеннями місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, власним статутом (далі – Статут), а також  Положенням про позашкільний навчальний заклад, і іншими законодавчими актами, нормативно-правовими документами, що регулюють діяльність закладу.

  3. Мова  навчання  і  виховання  у  Глибоцькому РБТДЮ визначається Конституцією України  і  відповідним  законом України.




  1. Організаційно-правові засади діяльності Глибоцького РБТДЮ




  1. Повна назва - Комунальний  заклад «Глибоцький районний  будинок творчості дітей та юнацтва» є юридичною особою, має рахунок в установі банку, гербову печатку, штамп, ідентифікаційний номер  і діє на підставі даного Статуту, затвердженого Засновником. Скорочена  назва Глибоцький РБТДЮ.

  2. Юридична адреса: вул. Небесної Сотні, 83, смт. Глибока, Чернівецька обл., індекс 60400.

  3. Засновником Глибоцького РБТДЮ є територіальні громади  селища та сіл Глибоцького району в особі Глибоцької районної ради (в подальшому Засновник).

  4. Зміни  до Статуту Глибоцького РБТДЮ приймаються  та  затверджуються  сесією Глибоцької районної ради (Засновником).

  5. Безпосередня підпорядкованість Глибоцького РБТДЮ щодо оперативного управління здійснюється управлінням освіти Глибоцької районної державної адміністрації.

  6. Будівлі  та споруди  Глибоцького РБТДЮ перебувають  у  спільній  власності  територіальних громад  селища  та  сіл  Глибоцького району. Управління  будівлями  та  спорудами  від  імені  власника здійснює Глибоцька  районна  рада.

  7. Фінансування Глибоцького РБТДЮ здійснює управління освіти Глибоцької районної державної адміністрації.

  8. Глибоцький РБТДЮ проводить навчально-виховну,  інформаційно-методичну,  організаційно-масову роботу, про що і звітує перед управлінням освіти Глибоцької районної державної адміністрації та Глибоцькою районною радою.

  9. Глибоцький РБТДЮ  працює  за  річним  планом роботи, погодженим із управлінням освіти Глибоцької районної державної адміністрації.

  10. Глибоцький РБТДЮ організовує свою діяльність відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, що затверджується директором закладу і профспілковим комітетом, розроблених на основі Типових правил для закладів освіти.

  11. У Глибоцькому РБТДЮ функціонують наступні відділи: природничий відділ, відділ технічної творчості, відділ декоративно-прикладного мистецтва та художній відділ. 

  12. Основні завдання Глибоцького РБТДЮ:




  • реалізація державної політики в галузі освіти;

  • створення умов для гармонійного розвитку особистості, задоволення потреб дітей та підлітків у додатковій освіті, організації їх оздоровлення, відпочинку та дозвілля;

  • виявлення, розвиток та підтримка юних талантів, обдарувань, стимулювання їх творчого самовдосконалення;

  • формування національної свідомості, активної громадської позиції;

  • надання методичної допомоги освітнім закладам району за напрямками роботи закладу;

  • охопленість всіх освітніх закладів району гуртковою роботою;

  • здійснення організаційно-методичної роботи, спрямованої на вдосконалення програм, змісту, форм і методів діяльності у гуртках різних напрямків.




  1. Навчально-виховний   процес  у  Глибоцькому РБТДЮ здійснюється за типовими навчальними планами і програмами, що затверджуються центральними органами виконавчої влади,  а також за навчальними планами і  програмами,  затвердженими  відповідними місцевими органами виконавчої влади.

  2. Навчальні    програми    можуть   бути   однопрофільними, комплексними і  такими,  що  передбачають  індивідуальне  навчання гуртківців та навчання у групах або об'єднаннях. 

  3. Експериментальні навчальні плани складаються Глибоцьким РБТДЮ з урахуванням типового навчального плану.

  4. Індивідуальне  навчання   у   Глибоцькому РБТДЮ проводиться відповідно до порядку, затвердженого МОН України.

  5. Середня наповнюваність гуртків, груп та інших творчих об’єднань у Глибоцькому РБТДЮ становить, як правило, 10 - 15 вихованців.

    • Гурток – це об’єднання вихованців, учнів і слухачів відповідно до їх нахилів, здібностей, інтересів до конкретного виду діяльності з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров’я.

    • Група – це складова гуртка, відділу, відділення або іншого творчого об’єднання одного профілю.

    • Секція - це об'єднання вихованців, учнів і слухачів для проведення дослідницької, пошукової та експериментальної роботи з різних проблем науки, техніки, мистецтва, а також за спортивно-технічним, туристсько-краєзнавчим або іншим напрямом діяльності.

    • Студія - це об'єднання вихованців, учнів і слухачів з різних видів або жанрів мистецтва: музичного, вокально-хорового, театрального, хореографічного, фольклорного, фольклорно-етнографічного, акторського, образотворчого, декоративно-ужиткового, кіно-, відео-, фотоаматорського, літературно-творчого, композиторського.




    Наповнюваність окремих   гуртків,   груп   установлюється  директором  Глибоцького РБТДЮ   залежно  від  профілю,  навчальних  планів,  програм  та можливостей   організації    навчально-виховного процесу, рівня майстерності гуртківців  і становить не більш як 25 вихованців.


  1. Прийом  у гуртки   Глибоцького РБТДЮ  може здійснюватися   протягом   навчального  року  (в  міру  закінчення комплектування  гуртків,  груп та інших творчих об’єднань)  за бажанням вихованців і за згодою батьків або осіб, які їх замінюють,  як на безконкурсній основі, так і за конкурсом, умови якого розробляються Глибоцьким РБТДЮ.


 Прийом вихованців  у гуртки Глибоцького РБТДЮ здійснюється на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють.

  Для зарахування  учнів  до  хореографічних та спортивних гуртків потрібна довідка медичного закладу про відсутність  у  них  протипоказань  для  занять  у  зазначених гуртках.

  У гуртки Глибоцького РБТДЮ  зараховуються вихованці,  як правило,  віком від 5 до 18 років.

  1. Розширення мережі Глибоцького РБТДЮ і відкриття нових гуртків, груп та інших творчих об’єднань проводиться управлінням освіти Глибоцької РДА за поданням дирекції Глибоцького РБТДЮ на підставі рішення педагогічної ради установи, при наявності кадрів і матеріальної бази.

  2. Навчально-виховний  процес  у  Глибоцькому РБТДЮ здійснюється диференційовано (відповідно до індивідуальних можливостей,  інтересів,  нахилів,  здібностей вихованців, з урахуванням їх віку,  психофізичних особливостей, стану здоров'я)  з  використанням  різних  організаційних  форм  роботи: заняття,   гурткова   робота,   урок,   лекція, індивідуальне   заняття,  конференція,  семінар,  курси,  читання, вікторина,  концерт,  змагання,   навчально-тренувальні   заняття, репетиція,   похід,  екскурсія, практична  робота  в лабораторіях, майстернях, теплицях, на науково-дослідних земельних ділянках,  сільськогосподарських та промислових підприємствах,  на природі, а також з використанням інших форм.

  3. Навчальний   рік   у  Глибоцькому РБТДЮ починається 1 вересня.


   Комплектування гуртків,  груп  здійснюється  у період з 1 до 15 вересня,  який вважається робочим часом керівника  гуртка,  групи.

Тривалість навчального   року   з 15 вересня по 31 травня за семестровою системою: І семестр – з 15 вересня до 31 грудня; ІІ семестр – з 2 січня до 31 травня.

У  канікулярні,   вихідні   та   святкові   дні   Глибоцький РБТДЮ працює за окремим планом,  затвердженим директором закладу.

Глибоцький РБТДЮ   створює   безпечні   умови навчання, виховання та праці.

У літній період при Глибоцькому РБТДЮ може організовуватися табір з денним перебуванням для вихованців гуртків та  інші  форми  роботи.

  1. У  зонах  екологічного лиха місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування  може  встановлюватися особливий  режим  роботи  Глибоцького РБТДЮ,  який погоджується  з  органами   державної   санітарно-епідеміологічної служби.

  2. Тривалість   одного   заняття   в  Глибоцькому РБТДЮ визначається навчальними планами і  програмами з   урахуванням   психофізіологічного   розвитку   та  допустимого навантаження  для  різних  вікових  категорій  і   становить   для вихованців:


     віком від 5 до 6 років - 30 хвилин;

     віком від 6 до 7 років - 35 хвилин;

    старшого віку - 45 хвилин.

Короткі перерви  між  заняттями  є  робочим  часом керівника  гуртка або  групи  і визначаються  режимом  щоденної  роботи  Глибоцького РБТДЮ.

  1. Гуртки, групи та інші творчі об’єднання Глибоцького РБТДЮ  класифікуються за трьома рівнями:


початковий рівень   -   творчі об’єднання,  діяльність  яких спрямована на загальний розвиток  вихованців, виявлення  їх  здібностей  та обдарувань,  прищеплення інтересу до творчої діяльності;

основний рівень – творчі об’єднання,  які розвивають інтереси вихованців, дають їм знання, практичні уміння та навички, задовольняють потреби у професійній орієнтації;

вищий рівень - творчі об’єднання за інтересами для здібних  і обдарованих вихованців.

Відповідно до  рівня   класифікації   визначаються   мета   і перспективи  діяльності гуртків, груп та інших творчих об’єднань, їх чисельний склад, обирається програма.

  1. Позашкільний     навчальний     заклад,     який      має висококваліфіковані  кадри,  належні  матеріально-технічні  умови, може організовувати проведення на  своїй  навчально-виховній  базі виробничої    та   педагогічної   практики   учнів   і   студентів загальноосвітніх,   професійно-технічних   і   вищих    навчальних закладів.

  2. Глибоцький РБТДЮ організовує роботу своїх гуртків, груп та інших творчих об’єднань у  приміщеннях дошкільних установ, загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до укладених угод із зазначеними  закладами.


У Глибоцькому РБТДЮфункціонують методичніоб'єднання, відділи та відділеннязанапрямамидіяльності гуртків, груп та інших творчих об’єднань,щоохоплюють учасників навчально-виховного процесу та спеціалістів певного професійного спрямування.

Методичні об’єднання у Глибоцькому РБТДЮ створюються для координації науково-методичної, організаційної та практичної діяльності закладу з питань здобуття вихованцями позашкільної освіти за різними напрямками.

Відділи створюються у Глибоцькому РБТДЮ за наявності груп одного або кількох споріднених напрямів.

Відділення створюються у Глибоцькому РБТДЮ за видами гуртків, груп та інших творчих об’єднань або за напрямами позашкільної освіти.

З метою   вдосконалення   системи  навчання  та  виховання  у Глибоцькому РБТДЮ  можуть  створюватися  методичні ради, комісії, до складу яких входять педагогічні працівники цього закладу та інші учасники навчально-виховного процесу.

 Глибоцький РБТДЮ  може  створювати  відповідні підрозділи для підвищення кваліфікації педагогічних працівників за напрямами  позашкільної  роботи.  Підвищення   кваліфікації   може проводитись у формі курсів,  семінарів і за іншими організаційними формами.

Згідно з   рішенням   управління освіти Глибоцької районної державної адміністрації на   підставі відповідних  угод  Глибоцький РБТДЮ  може надавати інформаційно-методичну    допомогу    педагогічним     колективам, навчальним  закладам  району,  молодіжним,  дитячим,  громадським організаціям.

  1.  Глибоцький РБТДЮ з метою  визначення  рівня практичної  підготовки  вихованців  проводить організаційно-масову  роботу  у   формі   звітного концерту, конкурсу, виставки, екскурсії та  в  інших  формах.


 


  1. Учасники  навчально-виховного процесу




  1. Учасниками навчально-виховного  процесу  в  Глибоцькому РБТДЮ є:

    • вихованці;

    • директор, заступник   директора   позашкільного  навчального закладу;

    • педагогічні працівники,   психолог,   соціальний    педагог, бібліотекар,   спеціалісти,   залучені   до   навчально-виховного процесу;

    • батьки або особи, які їх замінюють;

    • представники підприємств,  установ та організацій району, які беруть участь у навчально-виховному процесі.



  2.  Вихованці  Глибоцького РБТДЮ мають гарантоване державою право на:

    • здобуття позашкільної освіти  відповідно  до  їх  здібностей, обдарувань, уподобань та інтересів;

    • добровільний вибір  позашкільного навчального закладу та виду діяльності;

    • навчання у  декількох  гуртках,  групах та інших творчих об’єднаннях  в одному позашкільному навчальному закладі;

    • безпечні та нешкідливі умови навчання та праці;

    • користування         навчально-виробничою,          науковою, матеріально-технічною, культурно-спортивною,  корекційно-відновлювальною та оздоровчою базою Глибоцького РБТДЮ;

    • участь у   різних   видах  навчальної  та  науково-практичної роботи,  у   конференціях,   олімпіадах,   виставках, конкурсах та інших масових заходах;

    • представлення в     органах    громадського    самоврядування Глибоцького РБТДЮ;

    • вільне вираження поглядів, переконань;

    • захист від  будь-яких   форм   експлуатації,   психічного   і фізичного  насильства,  від дій педагогічних та інших працівників, які порушують їх права, принижують честь і гідність.



  3. Вихованці Глибоцького РБТДЮ  зобов'язані:

    • оволодівати знаннями,    вміннями,   практичними   навичками; підвищувати загальний культурний рівень;

    • дотримуватися морально-етичних норм;

    • брати посильну участь у різних видах трудової діяльності;

    • бережливо ставитися до державного,  громадського і особистого майна;

    • дотримуватися вимог  Статуту,  правил внутрішнього розпорядку позашкільного навчального закладу.



  4.  Педагогічні  працівники Глибоцького РБТДЮ мають право на:

    • внесення керівництву  позашкільного  навчального  закладу  та органам   управління   освітою    пропозицій    щодо    поліпшення навчально-виховного   процесу,   подання  на  розгляд  керівництву позашкільного навчального закладу та педагогічної ради  пропозицій про   моральне  та  матеріальне  заохочення  вихованців,  застосування  стягнень  до  тих,  хто  порушує  правила внутрішнього трудового розпорядку, що діють у навчальному закладі;

    • вибір форм підвищення педагогічної кваліфікації;

    • участь у роботі методичних об'єднань,  нарад,  зборів,  інших органів  самоврядування  позашкільного  навчального   закладу,   в заходах, пов'язаних з організацією навчально-виховної роботи;

    • проведення в установленому порядку дослідно-експериментальної, пошукової роботи;

    • вибір педагогічно обґрунтованих форм, методів, засобів роботи з вихованцями;

    • захист професійної     честі,    гідності    відповідно    до законодавства;

    • соціальне та матеріальне  заохочення  за  досягнення  вагомих результатів у виконанні покладених на них завдань;

    • об'єднання у  професійні  спілки,  участь в інших об'єднаннях громадян, діяльність яких не заборонена законодавством.



  5.  Педагогічні   працівники Глибоцького РБТДЮ зобов'язані:




  • виконувати навчальні плани та програми;

  • надавати знання, формувати вміння і навички з різних напрямів позашкільної освіти диференційовано,  відповідно до індивідуальних можливостей,  інтересів,  нахилів,  здібностей вихованців;

  • сприяти розвиткові  інтелектуальних  і  творчих   здібностей, фізичних  якостей  вихованців відповідно до їх задатків та запитів, а також збереженню здоров'я;

  • визначати мету  та  конкретні  завдання  позашкільної  освіти вихованців,  вибирати  адекватні  засоби  їх реалізації;

  • здійснювати педагогічний контроль за дотриманням вихованцями, учнями   і   слухачами  морально-етичних  норм  поведінки,  правил внутрішнього  трудового   розпорядку   позашкільного   навчального закладу,  вимог  інших  документів,  що  регламентують організацію навчально-виховного процесу;

  • дотримуватися педагогічної    етики,    поважати     гідність вихованця,  захищати  його  від  будь-яких форм фізичного,  психічного  насильства;  виховувати  своєю  діяльністю повагу до принципів загальнолюдської моралі;

  • берегти здоров'я  вихованців,  учнів і слухачів,  захищати їх інтереси, пропагувати здоровий спосіб життя;

  • виховувати повагу до батьків,  жінки,  старших за  віком,  до народних традицій та звичаїв, духовних і культурних надбань народу України;

  • постійно підвищувати    професійний    рівень,    педагогічну майстерність, загальну і політичну культуру;

  • вести документацію,    пов'язану   з   виконанням   посадових обов'язків (журнали, плани роботи тощо);

  • виховувати особистим  прикладом  і  настановами   повагу   до державної символіки, принципів загальнолюдської моралі;

  • дотримуватися вимог    Статуту    Глибоцького РБТДЮ,  виконувати правила внутрішнього розпорядку  та  посадові обов'язки;

  • брати участь   у   роботі   педагогічної  ради  Глибоцького РБТДЮ;

  • виконувати накази  і  розпорядження  керівника  Глибоцького РБТДЮ,  органів  державного  управління,  до  сфери управління яких належить заклад;

  • щомісячно подавати гурткові журнали на перевірку.




  1.  Викладачі,  керівники  гуртків  Глибоцького РБТДЮ  працюють відповідно до розкладу занять, затвердженого директором.

  2. Обсяг   педагогічного   навантаження у  Глибоцькому РБТДЮ  визначається  директором  закладу  згідно із законодавством  і  затверджується  управлінням освіти Глибоцької районної державної адміністрації.


Перерозподіл педагогічного  навантаження  протягом навчального року можливий у разі  зміни  кількості  годин  за  окремими  навчальними програмами,  що передбачаються навчальним планом, у разі вибуття або зарахування вихованців Глибоцького РБТДЮ протягом навчального року або за письмовою згодою педагогічного працівника  з дотриманням законодавства про працю.


  1. Не допускається відволікання педагогічних працівників від виконання  професійних  обов'язків,  крім  випадків,  передбачених законодавством.

  2. Педагогічні  працівники Глибоцького РБТДЮ підлягають  атестації,  як  правило,  один  раз  на  п'ять   років відповідно до порядку, встановленого МОН України.

  3. Батьки вихованців та особи,  які їх замінюють, мають право:




  • обирати і бути обраними до батьківських комітетів та  органів громадського самоврядування Глибоцького РБТДЮ;

  • звертатися до    органів    управління   освітою,   директора Глибоцького РБТДЮ  та   органів   громадського самоврядування цього закладу з питань навчання та виховання дітей;

  • приймати рішення  про участь дитини в інноваційній діяльності Глибоцького РБТДЮ;

  • брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення організації навчально-виховного  процесу  та  зміцнення  матеріально-технічної бази Глибоцького РБТДЮ;

  • захищати законні інтереси  вихованців,  учнів  і  слухачів  в органах   громадського  самоврядування  Глибоцького РБТДЮ та у відповідних державних, судових органах.


 


  1. Управління позашкільним навчальним закладом




  1. Керівництво  Глибоцького РБТДЮ  здійснює його  директор,  яким може бути тільки громадянин України,  що має вищу педагогічну освіту і стаж педагогічної роботи не менш як  три роки,  успішно  пройшов  підготовку  та  атестацію керівних кадрів освіти в порядку, встановленому МОН України.

  2. Директор,  заступник директора,  педагогічні  та   інші працівники  Глибоцького РБТДЮ  призначаються  на посади і звільняються з посад відповідно до законодавства.

  3. Директор Глибоцького РБТДЮ:




  • здійснює керівництво  колективом,   забезпечує   раціональний добір  і розстановку кадрів,  створює належні умови для підвищення фахового рівня працівників;

  • організовує навчально-виховний процес;

  • приймає на роботу та звільняє з роботи працівників закладу;

  • забезпечує контроль  за  виконанням   навчальних   планів   і програм,  якістю  знань,  умінь  та  навичок  вихованців;

  • створює належні умови  для  здобуття  вихованцями позашкільної освіти;

  • забезпечує дотримання    вимог    щодо   охорони   дитинства, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, техніки безпеки;

  • розпоряджається в  установленому  порядку  майном  і  коштами Глибоцького РБТДЮ;

  • організовує виконання    кошторису    доходів    і   видатків Глибоцького РБТДЮ,  укладає  угоди  з  юридичними  та  фізичними особами,  в  установленому  порядку  відкриває рахунки в установах банків або органах Державного казначейства;

  • установлює надбавки,  доплати,  премії та  надає  матеріальну допомогу    працівникам    навчального   закладу   відповідно   до законодавства;

  • представляє Глибоцький РБТДЮ в усіх підприємствах, установах та  організаціях  і  відповідає  перед  управлінням освіти Глибоцької районної державної адміністрації та Глибоцькою районною радою за результати діяльності закладу;

  • дає дозвіл на участь діячів  культури,  членів творчих спілок,   працівників  культурно-освітніх  закладів,  підприємств, установ та  організацій,  інших  юридичних  або  фізичних  осіб  у навчально-виховному процесі;

  • забезпечує право  вихованців на захист від будь-яких форм фізичного або психічного насильства;

  • видає у межах своєї компетенції  накази  та  розпорядження  і контролює їх виконання;

  • застосовує заходи  заохочення  та  дисциплінарні стягнення до працівників Глибоцького РБТДЮ;

  • затверджує посадові   обов'язки    працівників    Глибоцького РБТДЮ.




  1. Директор є  головою педагогічної  ради  -  постійно   діючого   колегіального   органу управління Глибоцьким РБТДЮ.

  2. Педагогічна рада Глибоцького РБТДЮ:




  • розглядає плани,  підсумки  і  актуальні  питання навчальної, тренувальної,       виховної,       організаційно-масової       та інформаційно-методичної    роботи    закладу,   його   структурних підрозділів,  гуртків,  груп,  а  також питання   дотримання   санітарно-гігієнічних  вимог,  забезпечення техніки безпеки, охорони праці;

  • розробляє пропозиції щодо поліпшення  діяльності  навчального закладу, утворення нових гуртків, груп та інших творчих об’єднань;

  • сприяє розвитку творчої ініціативи педагогів, впровадженню досягнень науки і передового досвіду в навчальний процес;

  • приймає рішення з інших питань професійної діяльності педагогічних працівників;

  • визначає заходи  щодо  підвищення  кваліфікації  педагогічних кадрів, впровадження у навчально-виховний процес досягнень науки і передового педагогічного досвіду;

  • створює у разі потреби експертні та консультаційні комісії за напрямами роботи;

  • порушує клопотання про  заохочення  педагогічних  працівників тощо.




  1.  Робота педагогічної ради проводиться відповідно до потреб Глибоцького РБТДЮ. Кількість засідань педагогічної ради  визначається їх доцільністю,  але не може бути менше ніж два рази на рік.

  2.  Органом   громадського    самоврядування    Глибоцького РБТДЮ є загальні збори  колективу закладу, що скликаються не менш як один раз на рік.

  3. Збори трудового колективу Глибоцького РБТДЮ:




  • обирають раду трудового колективу та визначають термін її повноважень;

  • розглядають найважливіші питання життєдіяльності Глибоцького РБТДЮ;

  • розглядають, обговорюють річні  плани роботи закладу.


Рішення зборів є правомірними, якщо в них взяло участь не менше двох третин основних працівників і за це Рішення проголосувало не менше двох третин присутніх.


  1. У період між загальними зборами діє рада трудового колективу Глибоцького РБТДЮ, яка засідає в міру необхідності, але не рідше одного разу на 3 місяці.


Члени ради обираються таємним голосуванням на зборах колективу терміном на 2 роки не менше ніж двома третинами голосів.

Засідання ради є правомірними, коли в ньому бере участь не менше двох третин її членів.

Рішення приймаються простою більшістю голосів присутніх  на засіданні членів ради.

Рішення ради мають рекомендаційний характер.

  1. Рада трудового колективу Глибоцького РБТДЮ :




  • організовує виконання Рішень загальних зборів; вносить пропозиції про перспективи розвитку Глибоцького РБТДЮ;

  • розглядає і погоджує із засновником режим роботи закладу;

  • планує заходи щодо зміцнення його матеріально-технічної бази та поліпшення умов діяльності;

  • підтримує творчі ініціативи та новації позашкільної освіти;

  • визначає форми співробітництва установи з науково-дослідними, виробничими, кооперативними організаціями, творчими спілками, іншими державними і громадськими інститутами;

  • вносить пропозиції директору про стимулювання педагогічних та інших працівників закладу;

  • в межах Фонду оплати праці (Фонду матеріального заохочення) визначає порядок і розміри доплат до посадових окладів, рекомендує встановлення надбавок і доплат до посадових окладів, а також премій;

  • спільно з батьками забезпечує соціальний захист учнів;

  • визначає і затверджує перелік надання працівникам закладу соціальних пільг.


У Глибоцькому РБТДЮ  за  рішенням  загальних зборів  (конференції)  або  ради закладу можуть  створюватись  і  діяти  піклувальна  рада,  учнівський  та батьківський комітети, а також комісії, асоціації тощо.

 

  1. Фінансово-господарська діяльність та матеріально-технічна база Глибоцького РБТДЮ




  1. Фінансово-господарська      діяльність      Глибоцького РБТДЮ провадиться  відповідно  до законодавства та даного Статуту.

  2. Фінансування   Глибоцького РБТДЮ  здійснюється  за  рахунок коштів місцевого бюджету.

  3. Додатковими  джерелами  формування  коштів  Глибоцького РБТДЮ є:

    • кошти, отримані  за  надання  платних  послуг  відповідно  до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України, та у порядку, встановленому МОН України, за погодженням з Мінфіном та Мінекономіки;

    • кошти гуманітарної допомоги;

    • добровільні грошові внески, матеріальні цінності підприємств, установ, організацій та окремих громадян;

    • інші надходження не заборонені законодавством України.




     Кошти, отримані Глибоцьким РБТДЮ з додаткових джерел фінансування,  використовуються для провадження діяльності, передбаченої даним Статутом.


  1. Отримані доходи (прибутки) або їх частини заборонено розподіляти серед Засновників, працівників Глибоцького БТДЮ (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.        

  2. Доходи (прибутки) Глибоцького БТДЮ  використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такого закладу, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчим документом.

  3. Глибоцький РБТДЮ  у  процесі  провадження фінансово-господарської діяльності має право:




  • самостійно розпоряджатися  коштами  господарської  та   іншої діяльності відповідно до даного Статуту;

  • користуватися безоплатно  земельними  ділянками,  на яких він розташований;

  • розвивати власну  матеріальну  базу,  мережу оздоровчих таборів;

  • володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства та Статуту;

  • виконувати інші  дії,  що  не  суперечать  законодавству   та Статуту Глибоцького РБТДЮ.


  Матеріально-технічна база  Глибоцького РБТДЮ включає   будівлі,   споруди,   обладнання,   засоби   зв'язку, транспортні засоби,  земельні ділянки, рухоме і нерухоме майно, що перебуває в його користуванні.

 Для проведення навчально-виховної роботи  Глибоцькому РБТДЮ надаються в користування (оренду) спортивні  об'єкти,  культурні,  оздоровчі  та  інші заклади  безоплатно  або  на  пільгових  умовах.  Порядок  надання зазначених об'єктів у користування (оренду) визначається відповідними місцевими органами виконавчої  влади  та органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства.

  1. Майно Глибоцького РБТДЮ  може  вилучатися  Глибоцькою районною радою лише за умови подальшого використання цього майна та коштів,  отриманих від його реалізації,   на   розвиток   позашкільної   освіти  району в   порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

  2. Ведення діловодства,  бухгалтерського обліку та звітності у  Глибоцькому РБТДЮ  здійснюється  у   порядку, визначеному нормативно-правовими актами.


 


  1. Діяльність Глибоцького РБТДЮ у рамках міжнародного співробітництва




  1. Глибоцький РБТДЮ за  наявності  належної матеріально-технічної   та   соціально-культурної   бази,  власних фінансових коштів має право проводити  міжнародний  учнівський  та педагогічний  обмін  у  рамках освітніх програм,  проектів,  брати участь у міжнародних заходах.

  2. Глибоцький РБТДЮ має право укладати  угоди  про співробітництво, встановлювати прямі зв'язки з органами управління освітою,    навчальними    закладами,    науковими     установами, підприємствами,  організаціями,  громадськими  об'єднаннями  інших країн у встановленому законодавством порядку, крім фінансових документів.


 


  1. Державний контроль за діяльністю Глибоцького РБТДЮ




  1. Державний    контроль    за    діяльністю   Глибоцького РБТДЮ  здійснюють  управління освіти Глибоцької районної державної адміністрації, Глибоцька районна  державна адміністрація, Глибоцька районна рада, органи місцевого самоврядування та їх виконавчі органи.

  2. Основною   формою   державного   контролю  за  діяльністю Глибоцького РБТДЮ  є    державна    атестація позашкільного  навчального  закладу,  яка проводиться не рідше ніж один раз на 10 років у порядку, встановленому МОН України.


 


  1. Реорганізація або ліквідація закладу




  1. Рішення про реорганізацію або ліквідацію Глибоцького РБТДЮ приймає Засновник.

  2. Реорганізація Глибоцького РБТДЮ відбувається шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення.

  3. Ліквідація проводиться ліквідаційною комісією, призначеною Засновником, а  у випадках ліквідації за рішенням господарського суду - ліквідаційною комісією, призначеною цим органом.

  4. З часу призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження щодо управління Глибоцького РБТДЮ.

  5. У випадку реорганізації права на заклад переходять до правонаступників відповідно до чинного законодавства .

  6. Заклад вважається ліквідованим з моменту виключення його з дер­жавного реєстру України.

  7. У разі припинення діяльності Глибоцького БТДЮ  (у результаті його ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) передача активів здійснюється в установленому порядку одній або кільком неприбутковим установам відповідного виду або зараховуються до доходу бюджету.


 

 

Голова Глибоцької  районної ради                                               П.В.Панчук





 
Додаток 1

                                                                           до проекту рішення районної ради                                                                                    № _______

                                                                                 від »___»________ 2017

                                                                   

                                                                                  

ПОГОДЖУЮ                                                 ЗАТВЕРДЖЕНО                     

 

 

Начальник управління освіти                                   рішенням ХVII сесії Глибоцької районної       Глибоцької районної                                               ради Чернівецької області  VII  

державної адміністрації                                             скликання

                                                                                      «___ » _______________2017 року

_________________В.І.Барарюк                                № _________________

                                                                                                          

                                                                                       Голова Глибоцької районної ради

 

                                                                                         ______________П.В.Панчук 

 

 

 

 

 
СТАТУТ

комунального закладу

ГЛИБОЦЬКИЙ  ЦЕНТР  ТУРИЗМУ,  КРАЄЗНАВСТВА,  СПОРТУ  ТА  ЕКСКУРСІЙ

УЧНІВСЬКОЇ  МОЛОДІ

(нова редакція)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
смт.Глибока

2017



Зміст

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



розділу                Зміст  розділу                                                                                 сторінка

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

І.           Загальні  положення                                                                           3

ІІ.          Організаційно-правові засади діяльності та структура Центру         5

ІІІ.         Організація  позашкільної освіти в Центрі                                        7

ІV.        Учасники навчально-виховного процесу

та трудовий колектив Центру                                                                     11

V.          Управління  Центром та громадське самоврядування                               15

VІ.        Фінансова  та  господарська діяльність,

матеріально-технічна база Центру                                                    18

VІІ.       Діяльність Центру в рамках міжнародного співробітництва           21

VІІІ.      Контроль за діяльністю Центру                                                        22

ІХ.        Припинення діяльності Центру                                                        22

Х.          Заключні  положення                                                                        23

 

 

 
СТАТУТ

комунального закладу «Глибоцький   центр   туризму,   краєзнавства,   спорту та   екскурсій   учнівської   молоді»

 

І. Загальні положення

1.1.  Комунальний заклад Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді (ЦТКСЕУМ, далі - Центр) – районний профільний позашкільний навчальний заклад, який засобами туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій надає вихованцям, дітям, учням, слухачам та молоді (далі - вихованцям) позашкільну освіту, спрямовану на здобуття знань, умінь і навичок за інтересами, забезпечує потреби особистості у творчій самореалізації, організації змістовного дозвілля і оздоровлення у позаурочний та позанавчальний час і є складовою частиною системи безперервної освіти.

Юридична адреса: 60400, Чернівецька область, Глибоцький район, смт.Глибока, вулиця Першотравнева, 5.

Ідентифікаційний код 14269616.

Повна назва закладу: Комунальний заклад «Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді».

Скорочена назва закладу: Глибоцький центр туризму та краєзнавства.

Англійська назва – Hlyboka Centre for Tourism and Local Studies.

1.2.  Засновником Центру є територіальні громади селища та сіл Глибоцького району в особі Глибоцької районної ради Чернівецької області (далі - Засновник).

Центр є правонаступником Глибоцького центру дитячо-юнацького, молодіжного туризму та екскурсій (ЦДЮМТЕ).

1.3.  Центр створений відповідно до рішення колегії Чернівецького обласного управління народної освіти від 29.06.1990, розпорядження голови Чернівецької обласної Ради народних депутатів від 01.03.1991 № 90-р, наказу Чернівецького обласного управління освіти від 09.03.1991 №82, згідно з рішенням виконкому Глибоцької районної Ради народних депутатів від 29.03.1991 № 76 та наказом по Глибоцькому районному відділу народної освіти від 24.10.1991 № 104.

1.4.  Центр заснований на майні спільної власності територіальних громад селища та сіл Глибоцького району і є комунальним закладом. Центр підпорядкований і підзвітний Глибоцькій районній раді та управлінню освіти Глибоцької районної державної адміністрації Чернівецької області (далі – Управлінню освіти).

1.5.  Центр у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про фізичну культуру і спорт», «Про туризм», «Про оздоровлення та відпочинок дітей», актами Президента України, Постановами Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства освіти і науки України (далі - МОН), рішеннями місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, Положенням про позашкільний навчальний заклад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2001 року № 433, Положенням про центр, будинок, клуб, бюро туризму, краєзнавства,

спорту та екскурсій учнівської молоді, станцію юних туристів, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 19 грудня 2002 року № 730 (далі - Положенням про центр туризму), міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, іншими законодавчими актами, нормативно-правовими документами, що регулюють діяльність навчальних закладів, та власним статутом (далі – Статутом).

1.6.  Головними завданнями діяльності Центру є:

1.6.1. Реалізація державної політики в галузі освіти засобами туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій на території Глибоцького району Чернівецької області.

1.6.2. Надання методичної допомоги навчальним закладам з питань упровадження форм і методів туристсько-спортивної та краєзнавчої роботи з дітьми, учнями та студентською молоддю в практику навчально-виховної діяльності.

1.6.3. Створення умов для гармонійного розвитку особистості, задоволення потреб вихованців у позашкільній освіті, організації їх оздоровлення, дозвілля і відпочинку.



1.6.4. Виявлення, розвиток і підтримка юних талантів і обдарувань, стимулювання творчого самовдосконалення дітей та юнацтва, розвиток краєзнавчо-дослідницької діяльності учнів та студентів.



1.6.5. Формування у вихованців національної самосвідомості, патріотизму, активної громадянської позиції, прагнення до здорового способу життя та соціально-громадського досвіду.



1.6.6. Задоволення потреб учнівської та студентської молоді у професійному самовизначенні відповідно до їх інтересів і здібностей.



1.6.7. Залучення вихованців до активної діяльності з вивчення історії рідного краю та довкілля, світової цивілізації, географічних, етнографічних, історичних об'єктів і явищ соціального життя, оволодіння практичними уміннями та навичками зі спортивного туризму, скелелазіння, альпінізму, спортивного орієнтування та краєзнавства.



1.6.8. Забезпечення розвитку фізичних здібностей вихованців, необхідних умов для занять фізичною культурою і спортом, набуття навичок здорового способу життя.



1.6.9. Підготовка спортсменів-розрядників зі спортивного туризму та спортивного орієнтування, скелелазіння, альпінізму, спортивних суддів та інструкторів спортивного туризму..



1.6.10. Екологічна освіта та виховання, природоохоронна діяльність.



1.6.11. Організація подорожей з вихованцями, педагогічними працівниками, та членами туристського спортивного клубу «Меридіан».



1.6.12. Ведення туристичної діяльності відповідно до Закону України «Про туризм».



1.6.13. Надання методичної та практичної допомоги навчальним закладам з питань організації музеїв.



1.6.14. Просвітницька та видавнича діяльність.







1.6.15. Виховання культури праці, комплексу особистісних якостей, потрібних людині як суб`єкту сучасного виробництва та культурного розвитку суспільства.



1.6.16. Створення умов для надання вихованцям поглиблених знань з основ природничих наук, оволодіння ними знаннями про навколишнє середовище, формування екологічної культури особистості, свідомого і відповідального ставлення до власного здоров`я та здоров`я оточуючих, навичок безпечної поведінки.

1.7.  До складу Центру на правах структурного підрозділу без статусу юридичної особи входять:


  • дитяча туристська база «Райдуга». Адреса: 60424, Чернівецька область, Глибоцький район, с.Просокиряни, вулиця Центральна,8;

  • виробничо-комерційний госпрозрахунковий підрозділ. Адреса: 60400, Чернівецька область, смт.Глибока, вул.10-ї річниці Незалежності України, 11.


1.8.  Центр є неприбутковою організацією.

1.9.  Центр забезпечує рівні можливості для всебічного розвитку вихованців, безпечні умови навчання, виховання та праці.

Відповідальність посадових осіб за дотримання вимог охорони праці, здоров’я вихованців та працівників Центру визначається чинним законодавством України.

1.10.           Центр організовує свою діяльність відповідно до Правил внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються директором закладу та профспілковим комітетом, розроблених на основі Типових правил внутрішнього  трудового розпорядку для працівників навчально-виховних закладів системи Міністерства освіти України, затверджених МОН.

1.11.           В Центрі у встановленому порядку можуть створюватись і діяти громадські організації.

1.12.           Мова навчання і виховання у Центрі визначається Конституцією України і законодавством України про мови.

1.13.  Відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» у Центрі проводиться обробка персональних даних з метою ведення кадрового діловодства, підготовки статистичної, адміністративної, податкової та іншої інформації з питань персоналу, а також документів навчального закладу з питань прав і виконання обов`язків у сфері трудових правовідносин, у сфері прав та обов’язків вихованців, відносин у сфері охорони здоров’я і безпеки, забезпечення реалізації адміністративно-правових відносин і соціального захисту, а також реалізації податкових, цивільних, господарсько-договірних відносин, відносин у сфері бухгалтерського обліку, житлово-комунального господарства, управління людськими ресурсами відповідно до чинного законодавства України.

ІІ. Організаційно-правові засади діяльності та структура Центру

2.1.  Центр є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в управлінні Державної казначейської служби та установах банків, гербову печатку, штамп та бланки зі своєю повною назвою, вивіску, ідентифікаційний код. Центр може мати й інші печатки та штампи, власну символіку та атрибутику – прапор, гімн, логотип, емблему. Символіка реєструється в установленому законом порядку.

Центр може виступати позивачем чи відповідачем у суді.

2.2.  Центр має право в установленому порядку створювати філії, відділення та інші відокремлені структурні підрозділи і організовувати їх діяльність відповідно до чинного законодавства.

Питання створення в Центрі нових структурних підрозділів (відділів), що фінансуються з бюджету, відносяться до компетенції Засновника.

2.3.  Центр у процесі  виконання покладених  на  нього  завдань  співпрацює з Федерацією  спортивного туризму України, Федерацією спортивного орієнтування України, Федерацією альпінізму і скелелазіння, Національною спілкою  краєзнавців України, Українським  географічним товариством, вищими навчальними закладами, екологічними, природоохоронними та іншими зацікавленими організаціями, установами, фондами, спілками, товариствами, громадянами тощо.

2.4.  Центр працює за річним планом роботи, схваленим загальними зборами трудового колективу, затвердженим директором і погодженим із Управлінням освіти та профспілковим комітетом.

2.5.  Структура та штати Центру розробляються директором у межах затверджених видатків на оплату праці працівників закладу відповідно до встановлених нормативів і затверджуються Управлінням освіти.

Розширення мережі гуртків Центру (відкриття ставок керівників гуртків) здійснюється Управлінням освіти за поданням директора закладу за наявності кадрів і належної матеріальної бази та відповідного фінансування.

Кількість гуртків визначається Центром (педагогічною радою та  директором) і затверджується Управлінням освіти і не може бути меншою ніж кількість загальноосвітніх навчальних закладів у Глибоцькому районі.

2.6.  Структура Центру:

1) відділ навчально-методичної та краєзнавчої роботи;

2) відділ спортивно-туристської та організаційно-масової роботи;

3) відділ екскурсійної та музейної роботи;

4) дитяча туристська база «Райдуга»;

5) господарський відділ та бухгалтерія;

6) виробничо-комерційний госпрозрахунковий підрозділ;

7) профільний пересувний туристсько-виховний оздоровчий наметовий табір “Райдуга”;

8) клуб самодіяльної та туристської пісні;

9) туристський спортивний клуб “Меридіан”.

У Центрі можуть бути інші структурні підрозділи. Положення про структурні підрозділи Центру затверджуються директором закладу.

2.7.  Центр здійснює навчально-виховну, організаційно-масову, культурно-просвітницьку та інформаційно-методичну роботу, спрямовану на подальший розвиток туристсько-краєзнавчої, спортивної, екскурсійної, патріотичної, еколого-просвітницької, природоохоронної та оздоровчої роботи з вихованцями.

2.8.  Інформаційно-методична робота Центру спрямована на:

2.8.1. Вдосконалення програм, змісту, форм і методів діяльності  гуртків, груп, секцій, спортивних команд, клубів, інших творчих об`єднань (далі - гуртків) з питань туристсько-спортивної, краєзнавчої та екскурсійної роботи.

2.8.2. Підвищення майстерності педагогічних працівників Центру, інших навчальних закладів, кадрів спортивного туризму.

2.8.3. Популяризацію краєзнавства, спортивного туризму, спортивного орієнтування, альпінізму і скелелазіння.

2.8.4. Підготовку методичних рекомендацій за видами туризму і напрямами краєзнавства, посібників, довідників, туристсько-краєзнавчих маршрутів тощо.

Центр як самостійно, так і разом з іншими установами і організаціями розробляє, видає і розповсюджує методичні рекомендації та посібники, інформаційні, довідкові та інші матеріали, навчальні плани і програми гуртків за напрямами своєї діяльності, сприяє здійсненню обміну методичними матеріалами між зацікавленими установами.

2.9.  Центр аналізує стан та визначає пріоритетні напрями туристсько-спортивної та краєзнавчої роботи з учнями в загальноосвітніх навчальних закладах.

2.10.  Центр надає інформаційно-методичну та практичну допомогу педагогічним колективам загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, іншим організаціям та установам, дитячим об’єднанням в організації позашкільної освіти засобами туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій.

2.11.  Підготовка кадрів і підвищення кваліфікації працівників Центру, інших навчальних закладів, громадських кадрів спортивного туризму та суддів туристських змагань здійснюється Центром як самостійно, так і спільно із зацікавленими організаціями і установами. Для виконання цієї роботи Центр може створювати відповідні підрозділи. Підвищення кваліфікації може проводитись у формі курсів, семінарів, шкіл, спортивних походів, експедицій, семінарів-практикумів і за іншими організаційними формами.

Центр може готувати громадські кадри спортивного туризму та суддів змагань зі спортивного туризму.

ІІІ. Організація позашкільної освіти в Центрі

3.1.  Центр організовує і проводить навчально-виховну роботу з вихованцями протягом навчального року в одновікових та різновікових групах за інтересами.

Керівники гуртків Центру працюють відповідно до розкладу занять, який затверджується директором на кожний навчальний семестр і на період літніх канікул та погоджується з профспілковим комітетом закладу.

3.2.  У Центрі діють гуртки за видами туризму та спорту (пішохідний, лижний, водний, велосипедний, гірський, спелеологічний, спортивне орієнтування, скелелазіння, альпінізм, туристське багатоборство тощо) і напрямами краєзнавства (історичне, географічне, літературне, археологічне, геологічне, екологічне, фольклор та етнографія, музеєзнавство тощо).

У Центрі можуть організовуватись гуртки з підготовки юних екскурсоводів, юних суддів змагань, юних топографів, юних геодезистів, юних гідрологів тощо.

3.3.  На навчання до Центру зараховуються вихованці віком від 5 до 21 року. Навчання  в гуртках Центру безкоштовне.

3.4.  Зарахування вихованців на навчання до Центру здійснюється протягом навчального року (в міру закінчення комплектування гуртків) за їх бажанням і згодою та на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, як на безконкурсній основі, так і за конкурсом, умови якого розробляються закладом. Молодь з 18 років зараховується на навчання на підставі власної заяви.

3.5.  Для зарахування вихованців на навчання до гуртків Центру потрібна довідка медичного закладу про відсутність у них протипоказань для занять у туристсько-краєзнавчих та спортивних гуртках.

3.6.  Середня наповнюваність гуртків Центру становить, як правило, 10 - 15 вихованців.

3.7.  Наповнюваність окремих гуртків установлюється директором Центру залежно від профілю, навчальних планів і програм, можливостей організації навчально-виховного, тренувального процесу, кількості учнів у базових загальноосвітніх навчальних закладах, рівня туристсько-спортивної майстерності та творчих досягнень вихованців, за дотримання вимог щодо безпеки навчальних занять та збереження життя і здоров’я вихованців і становить не більше 25 чоловік.

3.8.  Навчальний рік у Центрі починається 1 вересня і завершується 31 серпня. Тривалість навчального року встановлюється МОН або Управлінням освіти.

Навчання здійснюється за семестровою системою. І семестр – з 15 вересня до 31 грудня, ІІ семестр з 1 січня до 31 травня, ІІІ семестр – період літніх канікул.

Комплектування гуртків у Центрі здійснюється у період з 1 до 15 вересня, який вважається робочим часом керівника гуртка закладу.

3.9.  Навчально-виховний процес у Центрі здійснюється диференційовано, відповідно до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців, з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров´я та з використанням різноманітних форм роботи: заняття, гурткова робота, клубна робота, урок, лекція, індивідуальне заняття, читання, семінар, тренування тощо.

3.10.  Кожен вихованець має право займатися у кількох гуртках, змінювати їх протягом року.

3.11.  У період канікул Центр може організовувати поза розкладом і за окремим планом різноманітну масову роботу з вихованцями, надаючи їм усі наявні можливості для повноцінного навчання, оздоровлення, дозвілля і відпочинку, з повним або змінним складом вихованців безпосередньо в навчальному корпусі Центру чи на туристсько-оздоровчих базах, у профільних таборах, походах, екскурсіях, експедиціях, змаганнях, табірних та навчально-тренувальних зборах тощо.

3.12.  Центр може безкоштовно надавати вихованцям, керівникам гуртків закладу, педагогічним працівникам Глибоцького району, членам туристського спортивного клубу «Меридіан» інвентар, туристське спорядження та обладнання на час проведення туристсько-спортивних та краєзнавчих заходів.

Можливе впровадження часткових витрат на матеріальне забезпечення гуртків за рахунок батьківських коштів або власних коштів для працюючих вихованців.

3.13.  Під час навчання у Центрі вихованцям, які склали кваліфікаційні іспити або виконали відповідні нормативи, в установленому порядку видаються свідоцтва (посвідчення) про присвоєння звання, розряду, категорії.

3.14.  За результатами навчання Центр видає своїм випускникам відповідні документи згідно з Порядком видачі випускникам позашкільних навчальних закладів свідоцтв про позашкільну освіту, затвердженим МОН.

3.15.  Гуртки Центру класифікуються за трьома рівнями:

початковий рівень – гуртки, діяльність яких спрямована на загальний розвиток вихованців, виявлення їх здібностей та обдарувань, прищеплення інтересу до певних видів і напрямів туристської, спортивної та краєзнавчої діяльності;

основний рівень – гуртки, які розвивають стійкі інтереси вихованців, дають знання, практичні вміння і навички, задовольняють потреби у професійній орієнтації;

вищий рівень – гуртки за інтересами для здібних і обдарованих вихованців, спортсменів-розрядників з туризму та спортивного орієнтування, обдарованих учнів у системі Малої академії наук України (гуртки поглиблених краєзнавчих досліджень, школи туристської майстерності, самодіяльної і туристської пісні тощо).

3.16.  Відповідно до рівня класифікації визначаються мета і перспективи діяльності гуртків, їх чисельний склад, обирається програма.

3.16.1. Чисельний склад гуртків Центру:

  • початковий рівень 12-25 вихованців;

  • основний рівень 10-18 вихованців;

  • вищий рівень 8-12 вихованців.


3.16.2. Тривалість різних видів занять у гуртках Центру становить:


  • теоретичні заняття (лекція) - до 2 год;

  • практичні заняття в приміщенні – до 3 годин;

  • практичні заняття на місцевості – до 4 годин


          -  при проведенні змагань, подорожей, інших масових заходів враховуються:

одноденні – до 6 годин;

дводенні (з однією ночівлею) – до 14 годин;

триденні (з двома ночівлями) – до 22 годин;

ступеневі та категорійні спортивні туристські походи, краєзнавчі експедиції, багатоденні екскурсії – до 72 годин.

3.17.  Зміст і річна кількість годин роботи відповідного гуртка визначаються навчальними планами і програмами.

Для керівників гуртків – основних працівників Центру - заняття у гуртках можуть проводитись як за 6 так і за 8-9-годинною програмою (6 чи 8-9 годин тижневого навантаження на 1 гурток), відповідно до рішення тарифікаційної комісії Центру, яке може переглядатись після закінчення кожного семестру залежно від рівня гуртка та ефективності його роботи.

Для керівників гуртків, що працюють у Центрі за сумісництвом, 8-9-годинна програма (8-9 годин тижневого навантаження на 1 гурток) затверджується за умови високої ефективності роботи гуртка тільки для основного чи вищого рівня.

Керівник гуртка самостійно обирає та погоджує з адміністрацією Центру обґрунтовані форми, засоби і методи роботи з урахуванням рівня загальноосвітньої, фізичної і спеціальної туристської підготовки вихованців, їх туристсько-краєзнавчого та спортивного досвіду.

3.18.  Навчальні програми можуть бути однопрофільними, комплексними і такими, що передбачають індивідуальне навчання вихованців та навчання у гуртках. Залежно від специфіки діяльності гуртка навчання вихованців може вестися за програмами від одного місяця до кількох років.

3.19.  Навчально-виховний процес у Центрі може здійснюватись за типовими навчальними планами і програмами туристсько-спортивних та краєзнавчих об'єднань учнівської та студентської молоді, що затверджуються та рекомендуються МОН,  експериментальними навчальними планами і програмами, а також за іншими, затвердженими відповідними місцевими органами виконавчої влади.

3.20.  Експериментальні навчальні плани і програми складаються Центром з урахуванням типових або орієнтовних навчальних планів і програм. Запровадження експериментальних навчальних планів, освітніх програм, педагогічних інновацій і технологій здійснюється в установленому порядку.

3.21.  Центр уживає заходів до залучення вихованців, які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації, проводить з ними індивідуальне навчання. Індивідуальне навчання у Центрі організовується відповідно до порядку, затвердженого МОН.

3.22.  Тривалість одного заняття визначається навчальними планами і програмами з урахуванням психофізіологічного розвитку, допустимого навантаження для різних вікових категорій і становить для вихованців:

  • віком від 5 до 6 років - 30 хвилин;

  • віком від 6 до 7 років - 35 хвилин;

  • старшого віку - 45 хвилин.


3.23.  Короткі перерви між заняттями є робочим часом керівника гуртка і визначаються режимом щоденної роботи Центру.

3.24.  Початок і закінчення занять, масових заходів визначаються адміністрацією Центру відповідно до режиму роботи закладу, згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку, умовами проведення масових заходів, з урахуванням допустимого навантаження для вихованців.

3.25.  Центр може організовувати роботу своїх гуртків у приміщеннях загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів, навчально-виробничих комбінатів, підприємств, організацій, за місцем проживання вихованців, на базі спортивних будівель і стадіонів відповідно до укладених угод із зазначеними закладами та установами.

3.26.  З метою розвитку і підтримки стійких інтересів вихованців, їх обдарувань і самовизначення щодо майбутньої професії Центр може проводити роботу спільно з науково-дослідними установами, творчими організаціями, музеями, закладами культури, вищими навчальними закладами, створювати лабораторії для творчої, експериментальної, науково-дослідної роботи тощо.

3.27.  З метою виявлення рівня вмінь, знань і навичок вихованців Центр організовує і проводить організаційно-масову, навчально-тренувальну та спортивну роботу з використанням різних організаційних форм роботи: туристські, спортивні і краєзнавчі змагання, зльоти, чемпіонати, кубки, олімпіади, конкурси, вікторини, огляди, конференції, форуми, виставки, творчі звіти, школи, семінари, експедиції, навчально-тренувальні та оздоровчі табірні збори, походи, екскурсії, організація відпочинку і оздоровлення вихованців, змагання з орієнтування та інші форми роботи (далі - масові заходи), передбачені цим Статутом.

3.28.  Центр може залучати до участі в організаційно-масових заходах позашкільні, загальноосвітні, професійно-технічні, вищі навчальні заклади, зацікавлені установи й організації, батьків.

3.29.  Центр, відповідно до наявних кадрів, матеріально-технічних умов, може організовувати проведення на своїй навчально-виховній базі педагогічної практики студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів згідно з укладеними договорами.

3.30.  Центр встановлює режим роботи, враховуючи рекомендації центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів охорони здоров`я, на підставі правил внутрішнього трудового розпорядку та колективного договору працівників закладу.

IV. Учасники навчально-виховного процесу та трудовий колектив Центру

4.1.  Учасниками навчально-виховного процесу в Центрі є:

4.1.1. Вихованці.

4.1.2. Директор, заступник (заступники) директора закладу.

4.1.3. Педагогічні працівники (керівники гуртків, психологи, соціальні педагоги тощо), спеціалісти, які залучені до навчально-виховного процесу.

4.1.4. Батьки або особи, які їх замінюють.

4.1.5. Представники підприємств, установ, організацій, які беруть участь у навчально-виховному процесі.

4.2.  Вихованці Центру мають гарантоване державою право на:

4.2.1. Здобуття позашкільної освіти відповідно до їх здібностей, обдарувань, уподобань та інтересів.

4.2.2. Добровільний вибір виду діяльності.

4.2.3. Безпечні та нешкідливі умови навчання і праці.

4.2.4. Користування туристським спорядженням  та інвентарем, навчально-виховною, науковою, матеріально-технічною, культурно-спортивною, корекційно - відновною, оздоровчою базою Центру.

 

4.2.5. Участь у різних видах туристсько-спортивної, краєзнавчої, навчально-виховної, науково-практичної, пошукової і науково-дослідницької діяльності та масових заходах.

4.2.6. Представництво в органах громадського самоврядування Центру.

4.2.7. Вільний вияв поглядів, переконань.

4.2.8. Захист від будь-яких форм експлуатації, психічного і фізичного насильства, від дій педагогічних та інших працівників, які порушують їх права, принижують честь і гідність.

4.2.9. Моральне стимулювання та матеріальне заохочення за високі досягнення у позашкільній освіті.

4.3.  Вихованці Центру зобов’язані:

4.3.1. Оволодівати знаннями, уміннями, практичними навичками.

4.3.2. Підвищувати загальний культурний та інтелектуальний рівень.

4.3.3. Дотримуватись моральних і етичних норм, екологічної культури.

4.3.4. Брати посильну участь у різних видах трудової діяльності в Центрі.

4.3.5. Бережливо ставитись до державного, особистого і громадського майна.

4.3.6. Дотримуватись вимог цього Статуту та Правил внутрішнього трудового розпорядку.

4.4.  Права, обов’язки та соціальні гарантії працівників Центру визначаються Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», Кодексом законів про працю України, Положенням про позашкільний навчальний заклад, Положенням про центр туризму, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, цим Статутом, посадовими обов’язками, контрактами тощо.

4.5.  Педагогічні працівники Центру мають право на:

4.5.1. Внесення керівництву закладу та органам управління освітою пропозицій щодо поліпшення навчально-виховного процесу, подання на розгляд керівництву закладу та педагогічної ради пропозицій про моральне та матеріальне заохочення вихованців та членів трудового колективу, застосування стягнень до тих, хто порушує Правила внутрішнього трудового розпорядку Центру.

4.5.2. Вибір форм підвищення педагогічної кваліфікації та фахового рівня.

4.5.3. Участь у засіданнях педагогічної ради, роботі методичних об'єднань, нарад, зборів, інших органів громадського самоврядування закладу, у заходах, пов'язаних з організацією навчально-виховної роботи.

4.5.4. Проведення в установленому порядку наукової, дослідно-експериментальної, пошукової роботи.

4.5.5. Прояв соціально-педагогічної ініціативи.

4.5.6. Захист професійної честі, гідності відповідно до законодавства.

4.5.7. Соціальне, моральне стимулювання та матеріальне заохочення за сумлінну працю та досягнення вагомих творчих результатів у виконанні покладених на них завдань.

4.5.8. Вибір педагогічно обґрунтованих форм, методів, засобів роботи з вихованцями.

4.5.9. Об’єднання у професійні спілки, участь в інших громадських об'єднаннях, діяльність яких не заборонена законодавством.

4.5.10. Щорічну основну відпустку та пенсію за вислугою років відповідно до законодавства.

4.6.  Педагогічні працівники Центру зобов’язані:

4.6.1. Виконувати навчальні плани та програми.

4.6.2. Давати знання, формувати вміння і навички з різних напрямів туристсько-спортивної та краєзнавчої роботи диференційовано до індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей вихованців.

4.6.3. Сприяти розвитку інтелектуальних і творчих здібностей, фізичних якостей вихованців відповідно до їх задатків та запитів, а також збереженню здоров`я.

4.6.4. Визначати мету та конкретні завдання навчання, виховання і розвитку вихованців, обирати адекватні засоби їх реалізації.

4.6.5. Здійснювати педагогічний контроль за дотриманням вихованцями морально-етичних норм поведінки, Правил внутрішнього трудового розпорядку Центру, вимог документів, що регламентують організацію навчально-виховного процессу.

4.6.6. Дотримуватись педагогічної етики, поважати гідність вихованців, захищати їх від будь-яких форм фізичного, психічного насильства.

4.6.7. Берегти здоров’я вихованців, захищати їх інтереси, власним прикладом пропагувати здоровий спосіб життя.

4.6.8. Виховувати повагу до батьків, жінки, старших за віком, народних традицій та звичаїв, духовних та культурних надбань народу України.

4.6.9. Постійно підвищувати фаховий, професійний та інтелектуальний рівень, педагогічну майстерність, спортивно-туристську кваліфікацію, загальну і політичну культуру.

4.6.10. Вести документацію, пов’язану з виконанням посадових обов’язків (журнали, плани роботи тощо). Щомісячно в установлені терміни подавати адміністрації Центру журнал планування та обліку роботи гуртка на перевірку.

4.6.11. Виховувати особистим прикладом і настановами повагу до державної символіки, принципів загальнолюдської моралі, патріотів держави Україна та Центру.

4.6.12. Дотримуватись вимог цього Статуту, виконувати Правила внутрішнього трудового розпорядку, вимоги режиму роботи закладу та посадові обов'язки працівників Центру.

4.6.13. Брати участь у засіданнях педагогічної ради закладу та роботі методичних об’єднань Центру.

4.6.14. Виконувати накази і розпорядження директора Центру.

4.6.15. Забезпечувати належну якість, ефективність та результативність своєї роботи.

4.7.  Керівники гуртків Центру працюють відповідно до режиму роботи закладу та розкладу занять, затвердженого директором та погодженого з профспілковим комітетом.

4.8.  Обсяг педагогічного навантаження керівників гуртків Центру визначається директором згідно із законодавством і затверджується Управлінням освіти.

Норма годин на одну тарифну ставку керівника гуртків становить 18 навчальних годин на тиждень. Оплата роботи здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження.

4.9.  Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року здійснюється директором Центру в разі зміни кількості годин за окремими навчальними програмами, що передбачаються робочим навчальним планом, у випадку вибуття або зарахування вихованців протягом навчального року чи за письмовою згодою керівника гуртка з дотриманням законодавства про працю.

Розміри тарифних ставок педагогічних працівників Центру, розміри та порядок доплат за інші види педагогічної діяльності визначаються Кабінетом Міністрів України.

4.10.  Не допускається відволікання педагогічних працівників Центру від виконання професійних обов’язків, крім випадків, передбачених законодавством.

4.11.  Покладання на педагогічних працівників Центру контрольних, інспекторських та інших, не властивих їм, функцій забороняється.

4.12.  Центр забезпечує підвищення кваліфікації, фахового рівня педагогічних працівників закладу не рідше одного разу на п’ять років.

4.13.  Педагогічні працівники (керівники гуртків, психологи, соціальні педагоги тощо) Центру підлягають атестації, як правило, один раз на п’ять років відповідно до порядку, встановленого МОН.

4.14.  Батьки вихованців Центру та особи, які їх замінюють, мають право:

4.14.1. Обирати і бути обраними до батьківського комітету та органів громадського самоврядування Центру.

4.14.2. Звертатися до органів управління освітою, директора Центру і органів громадського самоврядування з питань навчання, виховання дітей.

4.14.3. Приймати рішення про участь дитини в інноваційній діяльності Центру.

4.14.4. Брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення організації навчально-виховного процесу та зміцнення матеріально-технічної бази Центру.

4.14.5. Захищати законні інтереси своїх дітей в органах громадського самоврядування закладу та у відповідних державних, судових органах.

4.14.6. Брати участь у роботі гуртка разом з вихованцями з дозволу адміністрації Центру та за згодою керівника гуртка.

4.15.  Вихованці та їхні батьки несуть матеріальну відповідальність за знищення, втрату та псування приміщень, обладнання, спорядження та інвентаря Центру.

4.16.  Інтереси працівників Центру у соціальному діалозі з директором представляє первинна профспілкова організація Професійної спілки працівників освіти і науки України.

V. Управління  Центром та громадське самоврядування

5.1.  Безпосереднє керівництво Центром здійснює його директор, яким може бути тільки громадянин України, що має вищу педагогічну освіту і стаж

 

педагогічної роботи не менш як три роки, успішно пройшов підготовку та атестацію керівних кадрів освіти в порядку, встановленому МОН.

5.2.  Директор та заступник (заступники) директора Центру призначаються і звільняються з посад відповідно до чинного законодавства.

5.3.  Педагогічні та інші працівники закладу призначаються на посади і звільняються з посад директором Центру відповідно до чинного законодавства.

5.4.  Директор Центру:

5.4.1. Здійснює керівництво колективом, визначає та затверджує структуру закладу, розподіл функцій між відділами та зміст їх роботи, забезпечує раціональний добір і розстановку кадрів, створює належні умови для підвищення фахового рівня працівників.

5.4.2. Організовує навчально-виховний процес.

5.4.3. Затверджує наповнюваність гуртків залежно від профілю, навчальних планів та можливостей організації навчально-виховного, тренувального процесу, рівня творчої та спортивної майстерності вихованців.

5.4.4. Забезпечує контроль за виконанням навчальних планів і програм, якістю знань, умінь та навичок вихованців.

5.4.5. Створює належні умови для здобуття вихованцями позашкільної освіти.

5.4.6. Забезпечує дотримання вимог охорони дитинства, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, техніки безпеки.

5.4.7. Розпоряджається в установленому порядку майном і коштами Центру.

5.4.8. Організовує виконання кошторису доходів і видатків Центру, укладає угоди з юридичними та фізичними особами, в установленому порядку відкриває рахунки в установах банків та управлінні Державної казначейської служби.

5.4.9. Установлює надбавки, доплати, премії та надає матеріальну допомогу працівникам Центру за сумлінну працю та досягнення вагомих творчих результатів у роботі відповідно до законодавства, в тому числі і за рахунок позабюджетних надходжень.

5.4.10. Відповідно до рішення педагогічної ради закладу встановлює стипендії та матеріальну допомогу вихованцям Центру за рахунок позабюджетних надходжень.

5.4.11. Представляє Центр без доручення у відносинах з органами державної влади, громадськими організаціями, установами та організаціями, підприємствами усіх форм власності, у судах.

5.4.12. Відповідає перед Засновником та Управлінням освіти за результати діяльності Центру.

5.4.13. Дає дозвіл на участь діячів науки, культури, членів творчих спілок, працівників культурно-просвітницьких закладів, спортивних організацій, підприємств, установ та організацій, інших юридичних або фізичних осіб у навчально-виховному процесі.

5.4.14. Забезпечує дотримання прав вихованців на захист від будь-яких форм фізичного або психологічного насильства.

5.4.15. Видає у межах своїх повноважень накази, обов’язкові для виконання всіма працівниками та вихованцями, контролює їх виконання.

5.4.16. Застосовує заходи заохочення та дисциплінарного стягнення до працівників закладу.

5.4.17. Затверджує посадові обов’язки працівників Центру.

5.4.18. Щороку звітує на загальних зборах колективу закладу про діяльність адміністрації Центру.

5.4.19. Формує штатний розпис в межах фонду заробітної плати закладу.

5.4.20. Визначає склад і обсяг відомостей, що становлять комерційну таємницю Центру, а також порядок їх захисту.

5.4.21. Вирішує всі інші питання діяльності закладу, крім тих, що входять до виключної компетенції Засновника та Управління освіти.

5.4.22. Несе відповідальність перед Засновником та Управлінням освіти за виконання покладених на заклад завдань, результати фінансово-господарської діяльності, стан і збереження майна, переданого в користування та володіння Центру.

5.5.  З метою розвитку та вдосконалення навчально-виховного процесу, професійної діяльності педагогічних працівників у Центрі створюється педагогічна рада – постійно діючий колегіальний орган управління закладом.

5.6.  Головою педагогічної ради Центру є директор закладу.

5.7.  Педагогічна рада Центру:

5.7.1. Розглядає плани роботи закладу, підсумки і актуальні питання навчально-виховної, тренувальної, організаційно-масової та інформаційно-методичної роботи Центру, його структурних підрозділів, гуртків, а також питання дотримання санітарно-гігієнічних вимог, забезпечення техніки безпеки, охорони праці.

5.7.2. Розробляє пропозиції щодо поліпшення діяльності Центру, утворення нових гуртків.

5.7.3. Визначає заходи щодо підвищення фахового рівня та туристсько-спортивної кваліфікації педагогічних працівників, впровадження у навчально-виховний процес досягнень науки і передового педагогічного досвіду.

5.7.4. Розробляє рекомендації з питань організації навчально-виховного процессу в Центрі, налагодження освітніх та наукових зв'язків, зокрема, міжнародних.

5.7.5. Захищає права педагогічних працівників на педагогічну ініціативу, вільний вибір форм, методів і засобів навчання, аналізує форми, методи і засоби навчання та скасовує такі, що не придатні для використання в навчальному процесі.

5.7.6. Розглядає питання та порушує клопотання про призначення вихованцям персональних та іменних стипендій, грантів, премій, моральних та матеріальних заохочень.

5.7.7. Створює у разі потреби експертні та консультаційні комісії за напрямами роботи.

5.7.8. Порушує клопотання про моральні та матеріальні заохочення, стягнення до педагогічних працівників Центру.

5.7.9. Розглядає інші питання професійної діяльності педагогічних працівників та навчально-виховного процесу закладу.

5.8.  Робота педагогічної ради проводиться відповідно до потреб Центру. Кількість засідань педагогічної ради визначається їх доцільністю, але не може бути менше ніж два рази на рік.

5.9.  У Центрі може діяти методична рада, до складу якої входять педагогічні працівники закладу та інші учасники навчально-виховного процесу. Методична рада є дорадчим органом і діє відповідно до рекомендацій МОН.

Методична рада Центру:

5.9.1. Координує науково-методичну, організаційну та практичну діяльність закладу з різних напрямів туристсько-спортивної та краєзнавчої роботи.

5.9.2. Заслуховує повідомлення та пропозиції з питань удосконалення навчально-виховної, організаційно-методичної, пошукової та науково-дослідної роботи.

5.9.3. Вивчає, узагальнює та поширює перспективний педагогічний досвід.

5.9.4. Дає експертні оцінки щодо якості навчально-методичної літератури з питань туристсько-спортивної та краєзнавчої роботи серед учнівської молоді.

5.9.5. Обговорює проекти нових навчальних програм, аналізує пропозиції щодо вдосконалення діючих.

5.9.6. Поширює інновації у системі позашкільної освіти тощо.

5.10.  Для вдосконалення форм і методів туристсько-спортивної, краєзнавчої та екскурсійної роботи, підвищення рівня безпеки масових заходів, розвитку творчих ініціатив педагогічного колективу за рішенням педагогічної ради в Центрі можуть створюватись методичні об'єднання, які охоплюють спеціалістів певного професійного спрямування,  за напрямами діяльності гуртків, експертні та консультаційні комісії за напрямами роботи (маршрутно-кваліфікаційна, атестаційна суддівська колегія та інші).

5.11.  Вищим органом громадського самоврядування Центру є загальні збори трудового колективу закладу, які скликаються не рідше ніж один раз на рік. Повноваження зборів визначаються чинним законодавством.

Рішення зборів є правомочними, якщо в них взяло участь не менше двох третин основних працівників і за це рішення проголосувало більше половини присутніх.

5.12.  Загальні збори колективу Центру проводяться за участю директора, заступника (заступників) директора, керівників структурних підрозділів, наукових та інших педагогічних працівників, які залучаються до навчально-виховного процесу закладу, а також представників учнівського самоврядування, батьківського комітету.

5.13.  У період між загальними зборами може діяти рада Центру, яка обираєься загальними зборами. Діяльність ради регулюється цим Статутом.

5.14.  Повноваження ради Центру, за рішенням загальних зборів трудового колективу, надаються профспілковому комітету закладу.

5.15.  Рада Центру:

5.15.1. Розглядає питання перспектив розвитку закладу.

5.15.2. Надає допомогу адміністрації Центру в реалізації планів щодо діяльності та розвитку закладу.

 

5.15.3. Здійснює громадський контроль за діяльністю адміністрації закладу.

5.15.4. Організовує виконання рішень загальних зборів колективу Центру.

5.15.5. Вносить пропозиції директорові про моральне стимулювання та матеріальне заохочення працівників закладу.

5.15.6. Рекомендує встановлення стимулюючих надбавок і доплат до посадових окладів.

5.15.7. Вносить пропозиції щодо змін до Правил внутрішнього трудового розпорядку.

5.15.8. Визначає і затверджує перелік та порядок надання працівникам Центру соціальних пільг.

5.16.  Засіданя ради Центру є правомочним, коли в ньому бере участь не менше двох третин її членів. Рішення приймається простою більшістю голосів присутніх членів ради. Рішення ради Центру мають рекомендаційний характер.

5.17.  У Центрі за рішенням загальних зборів або ради закладу можуть створюватись і діяти учнівський та батьківський комітети, піклувальна рада.

VІ. Фінансова, господарська діяльність та

матеріально-технічна база Центру

6.1.  Фінансово-господарська діяльність Центру провадиться відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту на підставі кошторису, затвердженого Управлінням освіти,  підконтрольна та підзвітна Управлінню освіти та Засновнику.

6.2.  Фінансування Центру здійснюється за рахунок коштів районного бюджету, що надходять у розмірі не нижчому від передбаченого нормативами фінансування позашкільних навчальних закладів.

6.3.  Фінансування Центру може здійснюватись також за рахунок додаткових джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.

6.4.  Додатковими джерелами формування коштів Центру є:

6.4.1. Кошти, одержані за надання платних послуг відповідно до Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, згідно з порядком, встановленим МОН.

6.4.2. Кошти гуманітарної допомоги.

6.4.3. Добровільні грошові внески, матеріальні цінності, гранти та дарунки підприємств, установ, організацій та окремих громадян, в тому числі іноземних.

6.4.4. Кредити банків.

6.4.5. Дотації з місцевих бюджетів.

6.4.6. Інвестиції (в тому числі іноземні).

6.4.7. Доходи від діяльності виробничо-комерційного госпрозрахункового підрозділу і підприємницьких структур, що створюються чи засновуються Центром для реалізації статутних завдань.

6.4.8. Інші надходження.

6.5.  Кошти, отримані Центром з додаткових джерел фінансування використовуються для провадження діяльності, передбаченої цим Статутом.

6.6.  Кошти Центру зберігаються на його рахунках в управлінні Державної казначейської служби і знаходяться у повному його розпорядженні. Невикористані за звітний період позабюджетні кошти вилученню не підлягають, крім випадків, передбачених законодавством. Обсяг бюджетних асигнувань не залежить від наявності додаткових джерел фінансування Центру.

6.7.  Центр у процесі провадження фінансово-господарської діяльності має право:

6.7.1. Самостійно розпоряджатися коштами, одержаними від господарської, виробничо-комерційної госпрозрахункової діяльності, з додаткових джерел фінансування на реалізацію статутних завдань Центру, а також на благодійність.

6.7.2. Користуватися безоплатно земельними ділянками, на яких він розташований.

6.7.3. Розвивати власну матеріальну базу, житлові приміщення, мережу спортивно-оздоровчих, профільних таборів, туристичних баз та притулків, кемпінгів тощо.

6.7.4. Володіти, користуватися і розпоряджатися майном відповідно до законодавства та цього Статуту.

6.7.5. Набувати у власність, брати у постійне користування, орендувати необхідне йому обладнання та інші матеріальні ресурси.

6.7.6. Користуватися послугами будь-якого підприємства, установи, організації або фізичних осіб.

6.7.7. Фінансувати за рахунок власних надходжень заходи, що передбачені цим Статутом.

6.7.8. Здавати в оренду майно за погодженням із Засновником на підставі Положень, що регламентують питання орендних відносин нерухомого майна спільної власності територіальних громад селища та сіл Глибоцького району.

6.7.9. Користуватися пільгами, встановленими чинним законодавством для навчальних закладів.

6.7.10. Отримувати благодійні внески, гранти, будинки, споруди, обладнання, транспортні засоби, інше майно, послуги  тощо від підприємств, установ, організацій, окремих громадян, в тому числі іноземних.

6.7.11. Надавати платні освітні послуги понад обсяги, визначені навчальними планами і програмами у випадках, передбачених законодавством.

6.7.12. Спрямовувати відповідні кошти на будівництво або благоустрій власних соціально-побутових об’єктів.

6.7.13. Відкривати у встановленому законодавством порядку рахунки, у тому числі валютні, в управлінні Державного казначейства України, банківських установах.

6.7.14. Самостійно вести бухгалтерський облік згідно з чинним законодавством.

6.7.15. У разі, якщо керівник гуртка не приступив до заняття згідно з розкладом, він не допускається до роботи з гуртком, академічна (навчальна) година йому не оплачується. Центр має право не виплачувати заробітну плату керівникам гуртків, які не брали участі в обов`язкових масових заходах, а також не подали гуртковий журнал на перевірку у строки, визначені адміністрацією.

6.7.16. Надавати матеріальну допомогу вихованцям Центру, що її потребують за клопотанням керівника гуртка та на підставі рішення педагогічної ради закладу.

6.7.17. Виконувати інші дії, що не суперечать законодавству та Статуту.

6.8.  Ведення діловодства, бухгалтерського обліку та звітності у Центрі здійснюється в порядку, визначеному чинним законодавством України.

6.9.  Прийом на роботу у виробничо-комерційний госпрозрахунковий відділ здійснюється тільки за контрактною системою.

6.10.           Оплата праці працівників Центру здійснюється відповідно до чинних нормативних актів МОН.

Для працівників виробничо-комерційного госпрозрахункового підрозділу оплата праці обумовлюється контрактом.

6.11. Майно Центру, надане йому Засновником, закріплюється за ним на праві оперативного управління та належить до спільної власності територіальних громад селища та сіл Глибоцького району.

6.12.  Матеріально-технічна база Центру включає будинки, приміщення, споруди, обладнання, засоби зв'язку, транспортні засоби, земельні ділянки, рухоме і нерухоме майно, інвентар, туристсько-спортивне спорядження, інше майно, що перебуває в його користуванні:

Навчальний корпус (офіс) та господарська будівля Центру. Адреса: 60400, Чернівецька область, Глибоцький район, смт.Глибока, вулиця Першотравнева,5.

Земельна ділянка навчального корпусу - 1000 кв.м.

Виробничо-комерційний госпрозрахунковий підрозділ та господарська будівля Центру. Адреса: 60400, Чернівецька область, Глибоцький район, смт.Глибока, вулиця 10 річниці Незалежності України,11.

Земельна ділянка підрозділу - 400 кв.м.

Дитяча туристська база «Райдуга». Адреса: 60424, Чернівецька область, Глибоцький район, с.Просокиряни, вулиця Центральна,8.

Земельна ділянка туристської бази -  7100 кв.м.

6.13.  Здійснюючи право оперативного управління, Центр володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном, обладнанням та іншим, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству, цьому Статуту та рішенням Засновника. При цьому відчуження, списання майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл та селищаа Глибоцького району, закріплене за Центром на праві оперативного управління, здійснюється виключно на підставі рішення районної ради та  порядку, встановленому чинним законодавством. Майно Центру не може бути предметом застави або позички.

6.14.  Для проведення навчально-виховної роботи Центру надаються в користування спортивні об'єкти, культурні, оздоровчі та інші заклади безоплатно або на пільгових умовах. Порядок надання зазначених об'єктів у користування визначається місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до чинного законодавства України.

6.15.  Встановлення планових завдань Центрові на надання платних послуг у будь-якій формі забороняється.

6.16.  Вилучення основних фондів, оборотних коштів та іншого майна проводиться лише у випадках, передбачених законодавством. Збитки, завдані Центру внаслідок порушення його майнових прав іншими юридичними та фізичними особами, відшкодовуються відповідно до законодавства.

Майно Центру може вилучатися Засновником лише за умови подальшого використання цього майна та коштів, отриманих від його реалізації, на розвиток позашкільної освіти (освіти) у порядку, встановленому чинним законодавством України.

6.17.  З метою реалізації завдань, передбачених цим статутом, Центр має право здійснювати будь-які види підприємницької діяльності, не заборонені чинним законодавством.

Центр має право здійснювати з моменту отримання відповідної ліцензії види діяльності, які, згідно з законодавством, вимагають обов`язкового ліцензування.

6.18.  Центр надає Управлінню освіти щорічний план фінансово-господарської дільності та звіт про його виконання, а Засновнику щоквартально – фінансову звітність.

6.19.  Відносини Центру в усіх сферах господарської діяльності з юридичними і фізичними особами здійснюються на основі договорів. Центр вільний у виборі предмету договору, визначення зобов`язань, будь-яких інших умов господарської діяльності.

6.20.  У Центрі можуть створюватись наступні фонди за рахунок відрахувань від надання платних послуг відповідно до чинного законодавства:

  • фонд розвитку закладу (фонд накопичення);

  • фонд матеріального заохочення;

  • фонд соціального розвитку;

  • інші фонди спеціального призначення (резервний: страховий та інші).


Порядок, розміри відрахувань і використання фондів визначає директор Центру за погодженням із Радою трудового колективу.


  1. Відповідальність працівників за збереження майна Центру визначається договором про матеріальну відповідальність між працівником і адміністрацією закладу.

  2. Отримані доходи (прибутки) або їх частини заборонено розподіляти серед Засновників, працівників Центру (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

  3.  Доходи (прибутки) Центру використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої установи, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.


 

VІI. Діяльність Центру в рамках міжнародного співробітництва

7.1.  Центр за наявності належної матеріально-технічної та соціально-культурної бази, власних фінансових коштів має право проводити міжнародний учнівський, молодіжний, студентський та педагогічний обмін у рамках освітніх, спортивних, туристичних, культурних, екологічних програм, проектів, брати участь у міжнародних заходах (змаганнях, конкурсах, подорожах, фестивалях тощо).

7.2.  Центр має право укладати угоди про співробітництво, встановлювати прямі зв´язки з органами управління освітою, навчальними закладами, науковими установами, підприємствами, організаціями, фондами, туристськими клубами, громадськими об'єднаннями, окремими громадянами інших країн у порядку, установленому чинним законодавством.

7.3.  Центр може укладати угоди з іноземними партнерами відповідно до чинного законодавства України та здійснювати зовнішньоекономічну діяльність.

7.4.  Центр має право вступати в міжнародні організації відповідно до чинного законодавства.

7.5.  Центр користується пільгами, передбаченими законодавством України, щодо сплати податків і зборів (обов´язкових платежів), пов´язних із закупівлею та ввезенням на митну територію України навчального та виробничого обладнання, спортивного та туристського спорядження, інвентаря, приладдя та матеріалів, для здійснення освітньої діяльності.

VІІI. Контроль за діяльністю Центру

8.1.  Державний контроль за діяльністю Центру здійснює Управління освіти Глибоцької райдержадміністрації, Глибоцька райдержадміністрація, Глибоцька районна рада.

8.2.  Основною формою державного контролю за діяльністю Центру є державна атестація навчального закладу, яка проводиться не рідше ніж один раз на десять років відповідно до Порядку державної атестації загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів, встановленого МОН.

8.3.  Контроль за фінансово-господарською діяльністю Центру здійснюється відповідними державними органами, Управлінням освіти, Засновником.

Центр має право не виконувати неправомірні вимоги контролюючих органів, якщо ці вимоги виходять за межі їх повноважень.

Ревізії фінансово-господарської та виробничо-комерційної дільності Центру проводяться не частіше одного разу на рік.

8.4.  Службові особи органів та організацій, що проводять перевірку діяльності закладу, несуть відповідальність за розголошення комерційної таємниці Центру відповідно до чинного законодавства України.

8.5.  Всі перевірки Центру здійснюються без порушення нормального режиму роботи закладу з відома та дозволу Управління освіти.

8.6.  У випадку отримання Центром від вищестоящих органів актів, виданих поза межами їх компетенції або таких, які суперечать чинному законодавству України, Центр має право звернутися до суду, щодо визнання таких актів недійсними.

 

ІХ. Припинення діяльності Центру

9.1.    Рішення про припинення діяльності Центру приймає Засновник за погодженням з Управлінням освіти. Припинення діяльності може здійснюватися шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу чи перетворення) або ліквідації.

Порядок реорганізації і ліквідації навчального закладу визначається чинним законодавством України.

9.2.    При реорганізації до правонаступника переходять права та обов’язки закладу відповідно до чинного законодавства.

9.3.    У передбачених законом випадках Центр може бути ліквідований за рішенням суду.

9.4.    Ліквідація закладу виконується ліквідаційною комісією, що створюється органом, який прийняв рішення про припинення діяльності Центру. Ліквідаційна комісія проводить роботу по стягненню дебіторської заборгованості, розраховується з бюджетом, кредиторами, працівниками, оцінює та реалізує майно закладу, складає ліквідаційний баланс та подає його на затвердження органу, що прийняв рішення про припинення діяльності Центру.

9.5.    Під час реорганізації чи ліквідації Центру звільненим працівникам гарантується дотримання їх прав та інтересів згідно з чинним трудовим законодавством України.

9.6.    З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження з управління справами Центру.

9.7.    Центр вважається ліквідованим або реорганізованим з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру України юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

9.8.   У разі припинення діяльності Центру (у результаті його ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) передача активів здійснюється в установленому порядку одній або кільком неприбутковим установам відповідного виду або зараховуються до доходу бюджету.

Х. Заключні положення

10.1.  До цього Статуту можуть вноситись зміни і доповнення, відповідно до чинного законодавства та встановленого порядку, які затверджуються рішенням Глибоцької районної ради за погодженням з Управлінням освіти і набувають чинності з моменту їх державної реєстрації.

 

 

Директор Глибоцького   центру

туризму,   краєзнавства,   спорту

та   екскурсій   учнівської   молоді                                      А.П.Дудка