ОПИС ДОКУМЕНТУ

Дата:

10.08.2018

ТЕКСТ РІШЕННЯ

ПОПРАВКИ ДО ПРОЄКТУ РІШЕННЯ
№ 10 Про звернення депутатів районної ради до Верховної Ради України щодо закону №5495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів»

№ 1 від 07.12.18 07:03, автор:

                                       УКРАЇНА                            ПРОЕКТ   
Глибоцька районна рада
ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ
вул. М.Грушевського, 2а, смт.Глибока, 60400, тел.2-42-95, тел. «факс» 2-42-99,21418809@mail.gov.ua
 
 
                             XХVІ СЕСІЯ VІІ СКЛИКАННЯ
                                        РІШЕННЯ № _________
 
____________   2018 року                                                                                      смт. Глибока
 
Про звернення депутатів районної ради
 
           
Керуючись ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши звернення фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Глибоцькій районній раді від 07.08.2018 року, враховуючи пропозиції жителів Глибоцького району та рекомендації постійних комісій районної ради від ________ 2018 року, районна рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Звернення депутатів Глибоцької районної ради щодо подолання вето Президента України на закон №5495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» затвердити (текст звернення додається) та направити  до Верховної Ради України.
2. Звернення депутатів Глибоцької районної ради щодо прийняття Законів України №8487 та №8488 затвердити (текст звернення додається) та направити  Президенту України Порошенку П.О., Прем’єр-міністру України Гройсману В.Б., Голові Верховної Ради України Парубію А.В., голові між фракційного об’єднання «Буковина»  Продан О.П., народним депутатам України Тімішу Г.І., Рибаку І.П., Бурбаку М.Ю., Федоруку М.Т. , обласним та районним радам України.
3. Звернення депутатів Глибоцької районної ради щодо захисту прав усіх суб’єктів права власності та господарювання затвердити (текст звернення додається) та направити  Президенту України Порошенку П. О., Прем’єр-міністру України Гройсману В. Б., Голові Верховної Ради України Парубію А. В.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника голови районної ради Гуменного В.В.,  постійну комісію районної ради з питань регламенту, етики, законності, контролю за виконанням рішень ради та делегованих радою повноважень  (Левицька О. М.) та постійну комісію районної  ради з питань  агропромислового розвитку, земельних відносин, охорони довкілля та надзвичайних ситуацій (Сидоряк В.П.).
 
 
 
 
Голова районної ради                                                                     П.В.Панчук

         Президенту України
                                                        Порошенку Петру Олексійовичу
 
                                                        Прем'єр-міністру України
Гройсману Володимиру Борисовичу
 
Голові Верховної Ради України
Парубію Андрію Володимировичу
 
 
Звернення
депутатів Глибоцької районної ради Чернівецької області щодо захисту прав усіх суб'єктів права власності та господарювання
 
Відповідно до ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності та господарювання. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом і, відповідно, громадянам забезпечені рівні умови захисту права власності на землю.      
Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.
Земельні відносини, суб’єктами яких є фізичні чи юридичні особи, а об’єктами —  земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї), регулюються земельним і цивільним законодавством на принципах забезпечення юридичної рівності прав їх учасників, забезпечення гарантій права на землю.  
У Глибоцькому районі виникла спірна ситуація з представниками ПАТ «Українська залізниця», останні у судовому порядку порушують питання щодо визнання недійсними правоустановчих документів на земельні ділянки, які придбані (набуті) жителями нашого району, в тому числі фізичними особами підприємцями, для комерційної діяльності та обслуговування власних об’єктів нерухомості.
На сьогодні представники «Укрзалізниці» позиваються майже до триста об’єктів нерухомості наших земляків, які на своїх приватизованих ділянках побудувалися, розширили господарські приміщення, торгові центри, різні магазини, аптеки, і ряд інших життєво важливих закладів. 
Звертаємо Вашу увагу, що існуючі судові справи (позови) негативно впливають на роботу об’єктів громадського обслуговування населення, торгівлі та розвитку соціальної інфраструктури району в цілому.
Вище вказана ситуація провокує соціальну напругу в суспільстві.
Оспорювання меж  ПАТ «Укрзалізницею» є необґрунтованим та несправедливим, адже скасовуються діючі правові документи громадян України.
ПАТ «Укрзалізниця» на підставі нормативно правового акту ще за радянських часів  1959 року  розробляє технічну документацію для отримання державних актів на ці земельні ділянки. Це в той час, як всі ці землі громадяни України викупили у держави і набули права власності на земельні ділянки і мають на руках державні акти на землю та свідоцтва на право власності на споруди.
В «Укрзалізниці»  ніякої форми власності на ці земельні ділянки з 1959 року до нашого часу немає.
Окрім того, технічна документація на земельні ділянки, яка виготовлялася на замовлення ДТГО «Львівська залізниця» не погоджена з Глибоцькою селищною радою  Глибоцького району Чернівецької області та іншими суміжними землекористувачами.
 
Враховуючи викладене, та в умовах сьогодення, в період війни на сході України, коли підвищується рівень недовіри з боку громадян до держави, а також з метою скасування напруги з цього питання, депутати Глибоцької районної ради просять Вашої підтримки та вірять у те, що державні органи та органи місцевого самоврядування докладуть усіх зусиль  заради збереження і захисту прав усіх суб’єктів права власності та господарювання.
 
   
Звернення прийняте на _______ сесії
Глибоцької районної ради ради VII скликання «___»___________2018
    
 
 Президенту України
Порошенку Петру Олексійовичу
 
Прем’єр-мініструУкраїни
Гройсману Володимиру Борисовичу
 
ГоловіВерховної Ради України
ПарубіюАндріюВолодимировичу
 
Головіміжфракційногооб’єднання «Буковина»
Продан ОксаніПетрівні
 
Народним депутатам України:
ТімішуГригоріюІвановичу
РибакуІвану Петровичу
Бурбаку Максиму  Юрійовичу
Федоруку МиколіТрохимовичу
 
Обласним радам України
 
Районним радам України
 
 
 
ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Глибоцької районної ради
Чернівецької області
 
Щодо складної соціально-економічної ситуації, протестних настроїв та високої соціальної напруги у прикордонних регіонах у зв’язку з  прийняттям Законів України 8487 та 8488
На міжнародній трасі Чернівці - Порубненеодноразовопроходять акції протесту власників транспортних засобів з іноземною реєстрацією.
Вкраїні фактично  5-тий рік поспіль  йде війна, внаслідок якої маємо глибоку економічну кризу та шалений темп еміграції працездатного населення. Ці фактори значно підвищують рівень соціальної напруги. 10-15-ти річний автомобіль, придбаний  у одній з європейських країн за 20-40 тис. грн.,  на сьогоднішній день є єдиним засобом виживання багатьох незаможних родин.  Вважати таке авто розкішшю та обкладати акцизом, в умовах коли взагалі  відсутні автобусні маршрути в багатьох селах, а стан доріг просто критичний,- є верх цинізму владищо додатково стимулює еміграцію працездатного населення до країн з лояльним ставленням до тих, хто працює за мінімальну заробітну плату. Також, необхідно зауважити, що введення застави для тимчасового (5-10 днів) ввезення авто в Україну чи транзиту територією України ставить громадян України в нерівні умови з громадянами –нерезидентами, які можуть вільно заїжджати  до України безбудь-якихзастав, та ставить додаткові перешкоди українцям, які працюють за кордоном. Дана ситуація може призвести до транспортного колапсу на території пунктів пропуску через те, що на святкування новорічних та різдвяних свят з родинами масово приїжджають на Батьківщину українці, які змушені працювати закордоном.
В таких умовах Закони України8487 та 8488, в очах зубожілого народу мають «каральну» функцію, та вже в розмовахпорівнюються з Законом «про п'ять колосків» часів голодомору.
Вважаємо, що чинним законодавством  на сьогодні не враховано інтереси найбідніших верств населення, а ще, може призвести до соціального бунту з непередбачуваними наслідками.
Розуміємо, що виходом з ситуації може бути тільки  прийняття поправок до Законів України8487 та 8488, або їх повне скасування.
Відповідно до статті 93 Конституції України, право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.
Враховуючи пропозиції жителів Глибоцького району Чернівецької області, які щоденно надходять до депутатів районної ради, пропонуємо наступні кроки:
  1. Продовжити термін дії пільгової ставки акцизу з 90 до 360 днів, щоб громадяни, які ввозять новопридбані авто із закордону, могли хоч якось його узаконити.
  2. Відтермінувати застосування покарання у формі сплати штрафів у сумах понад 170 тис грн з180 до 360 днів, або до моменту прийняття в новій редакції Закону України №8487.
  3. Внести(як невідкладні) зміни до законів України 8487 та 8488, де врахувати наступні пропозиції:
    1. Скасувати повністю акцизний податок на автомобілі старше 7 років.
    2. Ввести чітку та чесну систему визначення вартості авто до розмитнення (наприклад від суми вказаної в договорі купівлі-продажу автомобіля але не менше 70% середньоринкової вартості авто закордоном).
    3. Для автомобілів старше 10 років ввести єдиний «митний платіж» в розмірі 500-1000 євро ( наприклад,  що старше авто, тим менший тариф) та спрямовувати його  до місцевих бюджетів для ремонту доріг.
    4. Передбачити можливість розтермінування сплати 50% митних платежів терміном до 12 місяців із оформленням в якості застави ввезеного ТЗ.
    5. Створити єдине вікно розмитнення автомобіля та постановки на облік в МРЕО, щоб громадянин міг сплатити єдину суму та одразу отримати свідоцтво про реєстрацію ТЗ.
    6. Скасувати обов’язкову заставу для тимчасового ввезення або транзиту (5-10 днів) ТЗ громадянами-резидентами.
    7. спрямовувати  до місцевих бюджетів для ремонту доріг акцизний податок з автомобілів молодше 7 років.
Дані запропоновані кроки знімуть соціальну напругу, позитивно вплинуть на добробут громадян та підвищать рівень довіри великоїкількісті людей до чинної влади.
«Хіба ревуть воли, як ясла повні?»(Панас Мирний, Іван Білик)
 
Звернення прийняте на ____ сесії районної ради VІI скликання
 
 
 
 
 
 

 
 

№ 2 від 07.12.18 11:30, автор:

  Президенту України
                                                        Порошенку Петру Олексійовичу
 
                                                        Прем'єр-міністру України
Гройсману Володимиру Борисовичу
 
Голові Верховної Ради України
Парубію Андрію Володимировичу
 

Звернення
депутатів Глибоцької районної ради Чернівецької області щодо захисту прав усіх суб'єктів права власності та господарювання
 
Відповідно до ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності та господарювання. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом і, відповідно, громадянам забезпечені рівні умови захисту права власності на землю.      
Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.
Земельні відносини, суб’єктами яких є фізичні чи юридичні особи, а об’єктами —  земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї), регулюються земельним і цивільним законодавством на принципах забезпечення юридичної рівності прав їх учасників, забезпечення гарантій права на землю.  
У Глибоцькому районі виникла спірна ситуація з представниками ПАТ «Українська залізниця», останні у судовому порядку порушують питання щодо визнання недійсними правоустановчих документів на земельні ділянки, які придбані (набуті) жителями нашого району, в тому числі фізичними особами підприємцями, для комерційної діяльності та обслуговування власних об’єктів нерухомості.
На сьогодні представники «Укрзалізниці» позиваються майже до триста об’єктів нерухомості наших земляків, які на своїх приватизованих ділянках побудувалися, розширили господарські приміщення, торгові центри, різні магазини, аптеки, і ряд інших життєво важливих закладів. 
Звертаємо Вашу увагу, що існуючі судові справи (позови) негативно впливають на роботу об’єктів громадського обслуговування населення, торгівлі та розвитку соціальної інфраструктури району в цілому.
Вище вказана ситуація провокує соціальну напругу в суспільстві.
Оспорювання меж  ПАТ «Укрзалізницею» є необґрунтованим та несправедливим, адже скасовуються діючі правові документи громадян України.
ПАТ «Укрзалізниця» на підставі нормативно правового акту ще за радянських часів  1959 року  розробляє технічну документацію для отримання державних актів на ці земельні ділянки. Це в той час, як всі ці землі громадяни України викупили у держави і набули права власності на земельні ділянки і мають на руках державні акти на землю та свідоцтва на право власності на споруди.
В «Укрзалізниці»  ніякої форми власності на ці земельні ділянки з 1959 року до нашого часу немає.
Окрім того, технічна документація на земельні ділянки, яка виготовлялася на замовлення ДТГО «Львівська залізниця» не погоджена з Глибоцькою селищною радою  Глибоцького району Чернівецької області та іншими суміжними землекористувачами.
 
Враховуючи викладене, та в умовах сьогодення, в період війни на сході України, коли підвищується рівень недовіри з боку громадян до держави, а також з метою скасування напруги з цього питання, депутати Глибоцької районної ради просять Вашої підтримки та вірять у те, що державні органи та органи місцевого самоврядування докладуть усіх зусиль  заради збереження і захисту прав усіх суб’єктів права власності та господарювання.
 
   
Звернення прийняте на _______ сесії
Глибоцької районної ради ради VII скликання «___»___________2018
    

№ 3 від 07.12.18 11:32, автор:

 Президенту України
Порошенку Петру Олексійовичу
 
Прем’єр-мініструУкраїни
Гройсману Володимиру Борисовичу
 
ГоловіВерховної Ради України
ПарубіюАндріюВолодимировичу
 
Головіміжфракційногооб’єднання «Буковина»
Продан ОксаніПетрівні
 
Народним депутатам України:
ТімішуГригоріюІвановичу
РибакуІвану Петровичу
Бурбаку Максиму  Юрійовичу
Федоруку МиколіТрохимовичу
 
Обласним радам України
 
Районним радам України
 
 


ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Глибоцької районної ради
Чернівецької області
 
Щодо складної соціально-економічної ситуації, протестних настроїв та високої соціальної напруги у прикордонних регіонах у зв’язку з  прийняттям Законів України 8487 та 8488
На міжнародній трасі Чернівці - Порубненеодноразовопроходять акції протесту власників транспортних засобів з іноземною реєстрацією.
Вкраїні фактично  5-тий рік поспіль  йде війна, внаслідок якої маємо глибоку економічну кризу та шалений темп еміграції працездатного населення. Ці фактори значно підвищують рівень соціальної напруги. 10-15-ти річний автомобіль, придбаний  у одній з європейських країн за 20-40 тис. грн.,  на сьогоднішній день є єдиним засобом виживання багатьох незаможних родин.  Вважати таке авто розкішшю та обкладати акцизом, в умовах коли взагалі  відсутні автобусні маршрути в багатьох селах, а стан доріг просто критичний,- є верх цинізму владищо додатково стимулює еміграцію працездатного населення до країн з лояльним ставленням до тих, хто працює за мінімальну заробітну плату. Також, необхідно зауважити, що введення застави для тимчасового (5-10 днів) ввезення авто в Україну чи транзиту територією України ставить громадян України в нерівні умови з громадянами –нерезидентами, які можуть вільно заїжджати  до України безбудь-якихзастав, та ставить додаткові перешкоди українцям, які працюють за кордоном. Дана ситуація може призвести до транспортного колапсу на території пунктів пропуску через те, що на святкування новорічних та різдвяних свят з родинами масово приїжджають на Батьківщину українці, які змушені працювати закордоном.
В таких умовах Закони України8487 та 8488, в очах зубожілого народу мають «каральну» функцію, та вже в розмовахпорівнюються з Законом «про п'ять колосків» часів голодомору.
Вважаємо, що чинним законодавством  на сьогодні не враховано інтереси найбідніших верств населення, а ще, може призвести до соціального бунту з непередбачуваними наслідками.
Розуміємо, що виходом з ситуації може бути тільки  прийняття поправок до Законів України8487 та 8488, або їх повне скасування.
Відповідно до статті 93 Конституції України, право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.
Враховуючи пропозиції жителів Глибоцького району Чернівецької області, які щоденно надходять до депутатів районної ради, пропонуємо наступні кроки:

  1. Продовжити термін дії пільгової ставки акцизу з 90 до 360 днів, щоб громадяни, які ввозять новопридбані авто із закордону, могли хоч якось його узаконити.
  2. Відтермінувати застосування покарання у формі сплати штрафів у сумах понад 170 тис грн з180 до 360 днів, або до моменту прийняття в новій редакції Закону України №8487.
  3. Внести(як невідкладні) зміни до законів України 8487 та 8488, де врахувати наступні пропозиції:
    1. Скасувати повністю акцизний податок на автомобілі старше 7 років.
    2. Ввести чітку та чесну систему визначення вартості авто до розмитнення (наприклад від суми вказаної в договорі купівлі-продажу автомобіля але не менше 70% середньоринкової вартості авто закордоном).
    3. Для автомобілів старше 10 років ввести єдиний «митний платіж» в розмірі 500-1000 євро ( наприклад,  що старше авто, тим менший тариф) та спрямовувати його  до місцевих бюджетів для ремонту доріг.
    4. Передбачити можливість розтермінування сплати 50% митних платежів терміном до 12 місяців із оформленням в якості застави ввезеного ТЗ.
    5. Створити єдине вікно розмитнення автомобіля та постановки на облік в МРЕО, щоб громадянин міг сплатити єдину суму та одразу отримати свідоцтво про реєстрацію ТЗ.
    6. Скасувати обов’язкову заставу для тимчасового ввезення або транзиту (5-10 днів) ТЗ громадянами-резидентами.
    7. спрямовувати  до місцевих бюджетів для ремонту доріг акцизний податок з автомобілів молодше 7 років.
Дані запропоновані кроки знімуть соціальну напругу, позитивно вплинуть на добробут громадян та підвищать рівень довіри великоїкількісті людей до чинної влади.
«Хіба ревуть воли, як ясла повні?»(Панас Мирний, Іван Білик)
 
Звернення прийняте на ____ сесії районної ради VІI скликання

№ 4 від 07.12.18 11:34, автор:

Верховній Раді України

 
 

Звернення депутатів Глибоцької районної ради Чернівецької області
щодо  подолання вето Президента України на закон №5495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів»

 
23 липня 2018 року  Президент Порошенко П.О. наклав вето на закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495, ініційований фракцією Радикальної партії Олега Ляшка.  Ми вважаємо, що це величезна помилка, вкрадені в українців робочі місця і достойні зарплати та удар по екологічній безпеці держави.
У 2015 році РПЛ домоглася запровадження 10-річного мораторію на експорт лісу-кругляка. Але спритні ділки продовжують вивозити український ліс за кордон цілими вагонами та ешелонами. Тільки за минулий рік під виглядом дров до ЄС контрабандисти вивезли 1 млн. кубометрів української деревини.
Тому 3 липня ц.р. Верховна Рада ухвалила новий Закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495. Метою цього нормативного акту є  збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду).
19 липня на своєму засіданні Уряд також надав позитивний висновок та рекомендував Президенту підписати ухвалений парламентом Закон №5495, який передбачає створення робочих місць і підвищення доходів українців.
Президент повернув цей закон назад до ВР на доопрацювання та пропонує вилучити з нього повну заборону на експорт дров. Адміністрація Президента вважає, що ця заборона порушує Угоду про асоціацію з ЄС. Складається враження, що Європі потрібен лише наш ліс, а не промислові вироби з деревини. Це зайвий раз підтверджує, влада намагаються перетворити Україну на сировинний додаток Європи.
Натомість, ані цей Закон, ані мораторій, ані заборона на дрова не суперечать цій угоді, а також правилам Світової організації торгівлі. Об'єктивних підстав для вето не було. Більше того, заборону або обмеження на експорт лісової продукції запроваджено у 33 країнах, а в Канаді та США така заборона діє вже понад 100 років.
Своїм вето Президент показав українцям, що влада не зацікавлена у розвитку власної деревообробної і меблевої галузі, а контрабандисти можуть спокійно “працювати” далі. Українські підприємці опинилися під загрозою знецінення їхніх інвестицій, позбавлення доступу до сировини, а українці – втрати нових робочих місць. Це помилковий шлях - Україна має зберігати власні природні багатства, захищати власного виробника та розвивати  національну економіку, а не бути сировинною колонією.
Щороку Україна продає меблі та вироби з деревини на 2 млрд. дол. США, а сусідня Польща - на 20 млрд. дол. Отже, щороку через контрабанду лісу-кругляка українці втрачають 18 млрд. дол., які йдуть у кишені нечесних ділків. Натомість ми створюємо робочі місця закордоном, а потім змушені купувати імпортні меблі за космічними цінами.
Виходячи з наведеної інформації, вимагаємо від Голови Верховної Ради України і народних депутатів України винести на розгляд парламенту питання подолання вето Президента на Закон України №5495  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів". Норми Закону відповідають державним інтересам України та не суперечать жодним міжнародним домовленостям України.
 
 
 
Звернення прийняте на ____ сесії районної ради VІI скликання.