ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 10
Про звернення депутатів районної ради до Верховної Ради України щодо закону №5495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів»

                                   ПРОЕКТ
                        УКРАЇНА                              
Глибоцька районна рада
ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ
вул. М.Грушевського, 2а, смт.Глибока, 60400, тел.2-42-95, тел. «факс» 2-42-99,21418809@mail.gov.ua
 

 
XХVI СЕСІЯ VІІ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ № _________
 
«_____»____________   2018 року                                                            смт. Глибока
 
Про звернення депутатів районної ради до Верховної Ради України щодо закону №5495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів»
 

           
Керуючись ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розглянувши звернення фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Глибоцькій районній раді від 07.08.2018 року, враховуючи рекомендації постійних комісій районної ради від ________ 2018 року, районна рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Прийняти звернення депутатів Глибоцької районної ради щодо подолання вето Президента України на закон №5495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» (текст звернення додається) та направити  дане рішення до Верховної Ради України.
2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника голови районної ради Гуменного В.В.,  постійну комісію районної ради з питань регламенту, етики, законності, контролю за виконанням рішень ради та делегованих радою повноважень  (Левицька О. М.) та постійну комісію районної  ради з питань  агропромислового розвитку, земельних відносин, охорони довкілля та надзвичайних ситуацій (Сидоряк В.П.).
 
 
 
 
Голова районної ради                                                                     П.В.Панчук
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Верховній Раді України

 
 

Звернення депутатів Глибоцької районної ради Чернівецької області
щодо  подолання вето Президента України на закон №5495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів»

 
23 липня 2018 року  Президент Порошенко П.О. наклав вето на закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495, ініційований фракцією Радикальної партії Олега Ляшка.  Ми вважаємо, що це величезна помилка, вкрадені в українців робочі місця і достойні зарплати та удар по екологічній безпеці держави.
У 2015 році РПЛ домоглася запровадження 10-річного мораторію на експорт лісу-кругляка. Але спритні ділки продовжують вивозити український ліс за кордон цілими вагонами та ешелонами. Тільки за минулий рік під виглядом дров до ЄС контрабандисти вивезли 1 млн. кубометрів української деревини.
Тому 3 липня ц.р. Верховна Рада ухвалила новий Закон про боротьбу з контрабандою лісу-кругляка №5495. Метою цього нормативного акту є  збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду).
19 липня на своєму засіданні Уряд також надав позитивний висновок та рекомендував Президенту підписати ухвалений парламентом Закон №5495, який передбачає створення робочих місць і підвищення доходів українців.
Президент повернув цей закон назад до ВР на доопрацювання та пропонує вилучити з нього повну заборону на експорт дров. Адміністрація Президента вважає, що ця заборона порушує Угоду про асоціацію з ЄС. Складається враження, що Європі потрібен лише наш ліс, а не промислові вироби з деревини. Це зайвий раз підтверджує, влада намагаються перетворити Україну на сировинний додаток Європи.
Натомість, ані цей Закон, ані мораторій, ані заборона на дрова не суперечать цій угоді, а також правилам Світової організації торгівлі. Об'єктивних підстав для вето не було. Більше того, заборону або обмеження на експорт лісової продукції запроваджено у 33 країнах, а в Канаді та США така заборона діє вже понад 100 років.
Своїм вето Президент показав українцям, що влада не зацікавлена у розвитку власної деревообробної і меблевої галузі, а контрабандисти можуть спокійно “працювати” далі. Українські підприємці опинилися під загрозою знецінення їхніх інвестицій, позбавлення доступу до сировини, а українці – втрати нових робочих місць. Це помилковий шлях - Україна має зберігати власні природні багатства, захищати власного виробника та розвивати  національну економіку, а не бути сировинною колонією.
Щороку Україна продає меблі та вироби з деревини на 2 млрд. дол. США, а сусідня Польща - на 20 млрд. дол. Отже, щороку через контрабанду лісу-кругляка українці втрачають 18 млрд. дол., які йдуть у кишені нечесних ділків. Натомість ми створюємо робочі місця закордоном, а потім змушені купувати імпортні меблі за космічними цінами.
Виходячи з наведеної інформації, вимагаємо від Голови Верховної Ради України і народних депутатів України винести на розгляд парламенту питання подолання вето Президента на Закон України №5495  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів". Норми Закону відповідають державним інтересам України та не суперечать жодним міжнародним домовленостям України.
 
 
 
Звернення прийняте на ____ сесії районної ради VІI скликання.