ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXV

Скликання:

VII

Вид:

В цілому

Номер:

8

Дата реєстрації:

10.01.2020

Проголосовано:

13.03.2020 10:38:46

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    13

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 8



УКРАЇНА

Глибоцька районна рада

ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ  ОБЛАСТІ

вул. М.Грушевського , 2а, смт.Глибока, 60400, тел.2-42-95, тел. «факс» 2-42-99, 21418809@mail.gov.ua

  

ХХХІV СЕСІЯ VІI СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ № _________

 

«_____» ______________2020 року                                            смт. Глибока

 



Про Програму впровадження державної

політики органами  влади  Глибоцького

району  на 2020-2021 роки

                                 

Керуючись п.16 ч.1 ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про видатки на оплату праці працівників місцевих державних адміністрацій» від 09.11.2016 року №787, розглянувши лист Глибоцької районної державної адміністрації від 07.02.2020 року № 01.01.-47, з метою створення належних умов для виконання районною державною адміністрацією делегованих їй районною радою повноважень, рекомендації постійних комісій районної ради від _________ 2020 року, районна рада

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму впровадження державної політики органами  влади  Глибоцького району  на 2020-2021 роки (далі - Програма).

2. Районній державній адміністрації при внесенні змін до районного бюджету на 2020  рік та при формуванні  районного бюджету на 2021 рік передбачити фінансування витрат, пов’язаних з виконанням Програми.

3. Сума фінансування на відповідний бюджетний період визначається рішенням сесії районної ради, виходячи із наявних бюджетних можливостей.

      4. Головним розпорядником коштів Програми визначити районну державну адміністрацію.

      5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з пи­тань регламенту, етики, законності, контролю за виконанням рішень ради, делегованих повноважень, гуманітарних та соціальних питань  (Левицька О.М.),  постійну комісію районної ради з питань економіки, бюджету та фінансів (Мігоряну Д.І.) та керівника апарату Глибоцької райдержадміністрації (Безверхня В.І.)

 

 

 Голова   районної ради                                              Петро ПАНЧУК                                 




 

 

 

 

 

 

П Р О Г Р А М А

впровадження  державної політики

органами влади Глибоцького району

на 2020 - 2021 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 








 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт Глибока

2020 р.

 

 

І. Загальна характеристика Програми

Стабільна, організована та цілеспрямована діяльність органів виконавчої влади щодо виконання закріплених Конституцією України завдань є складовою політики держави. Для забезпечення здійснення конституційних повноважень органами державної влади, спрямованих на надання якісних адміністративних послуг, створення зручних і сприятливих умов праці, а також отримання таких послуг громадянами та суб’єктами господарювання, необхідна підтримка відповідними коштами.

Державна регіональна політика має віддзеркалювати регіональний соціально-економічний розвиток, сприяти всебічному залученню ресурсного потенціалу регіону, використовувати переваги територіального поділу і кооперації праці. Це, у свою чергу, передбачає підвищення відповідальності місцевих органів влади за розв’язання поточних і перспективних проблем територій.

Започаткування Урядом впровадження ряду реформ у різних сферах діяльності, у тому числі продовження процесу децентралізації повноважень, поставило перед працівниками органів влади та місцевого самоврядування низку завдань щодо забезпечення ефективної реалізації реформ на місцевому рівні з урахуванням змін до податкового законодавства, нової концепції міжбюджетних відносин та підвищення самостійності місцевих бюджетів. Також запроваджуються умови стимулювання об’єднання територіальних громад з низькою фінансовою спроможністю та чисельністю мешканців.

За створення умов для розвитку економіки, господарської та соціально-культурної діяльності відповідної території повна відповідальність покладається на місцеві органи влади, зокрема районної  ланки. В зв’язку із зазначеним, на працівників органів виконавчої влади структурних підрозділів райдержадміністрації, поставлено завдання в межах закріплених функцій всебічно сприяти ефективній реалізації реформ на місцевому рівні шляхом надання методичної, консультативної та інформаційної допомоги.

Слід наголосити на тому, що бюджетна та податкова реформи позитивно вплинули на фінансову забезпеченість місцевих рад з великою чисельністю населення, розвиненою інфраструктурою тощо. А для слабких громад – позитивні результати будуть після завершення процесу добровільного об’єднання громад, коли отримані додаткові кошти будуть розподілятися не на одне село, а на об’єднану громаду.

Запроваджено механізм середньострокового бюджетного планування та прогнозування, орієнтованого на визначення стратегічних пріоритетних завдань та досягнення конкретних результатів соціально-економічного розвитку. Важливим інструментом дієвого державного управління потоками фінансових ресурсів, зокрема недопущення неефективного й незаконного використання коштів, є програмно-цільовий метод, який дає можливість забезпечення прозорості бюджетного процесу, що чітко визначає цілі і завдання, на досягнення яких витрачаються бюджетні  кошти, підвищення  рівня контролю за результатами виконання бюджетних програм, підвищення якості розроблення бюджетної політики, ефективності розподілу і використання бюджетних коштів.

В умовах обмеженості фінансових ресурсів, які держава здатна спрямувати на економічний та соціальний розвиток, особливої актуальності набувають питання вдосконалення бюджетного процесу та ефективного методу формування і виконання бюджету щодо посилення важелів бюджетної політики як інструмента підвищення ефективності використання бюджетних коштів. Актуальність програмно-цільової програми планування обумовлюється як раціональністю, так і набутим світовим досвідом та глобальною світовою інтеграцією.

            Ефективне управління видатками бюджету є важливою частиною бюджетної політики. Слід зазначити що, програмно-цільовий метод є дієвим інструментом, який забезпечує планування та виконання бюджету на середньострокову перспективу, орієнтований на досягнення мети відповідно до встановлених пріоритетів.

 Однак, відсутність кваліфікованого кадрового потенціалу  в апаратах об’єднаної територіальної громади зумовлює необхідність надання різного виду допомоги в тому числі з виїздом на місця. Це стосується  питань впровадження програмно-цільового методу, формування паспортів бюджетних програм, інформацій про їх виконання, оприлюднення інформацій про виконання бюджету впровадження, нової концепції міжбюджетних стосунків, підвищення самостійності   місцевих бюджетів та з питань оптимізації витрат на утримання закладів, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів тощо.

Одним із пріоритетів України є розвиток інформаційного суспільства,  яке можна визначити як орієнтоване на інтереси людей, відкрите для всіх і  спрямоване на формування інноваційної моделі розвитку  високотехнологічне суспільство, в якому кожен  громадянин  має можливість створювати і накопичувати інформацію та знання, мати до них вільний доступ, користуватися та обмінюватися  ними, щоб дати змогу кожній людині повною мірою реалізувати свій потенціал для забезпечення особистого і суспільного розвитку та підвищення якості життя.

          Важливим інструментом розвитку інформаційного суспільства, впровадження якого сприятиме створенню умов для відкритого і прозорого державного управління є організація державного управління, яка сприяє підвищенню ефективності, відкритості та прозорості діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування з використанням   інформаційно-телекомунікаційних технологій  для  формування нового типу держави, орієнтованої на задоволення потреб громадян.

Також, для встановлення оперативного дієвого контролю за всіма напрямами витрачання коштів від витрат на утримання установ і організацій до їх витрачання на соціально важливі цілі, дотримання фінансово бюджетної дисципліни, вкрай необхідним є встановлення систематичного обміну інформацією між усіма органами, які забезпечують та контролюють його виконання.

Тобто, необхідна сучасна комп’ютерно-технологічна, фінансова та матеріально-технічна база в органах виконавчої влади, яка дозволить ефективно впроваджувати реформи та інформаційні технології. Це дасть змогу органам виконавчої влади зекономити робочий час, не турбувати постійними письмовими запитами інші установи, забезпечить оптимальну, стабільну роботу системи органів місцевих виконавчої влади.

Слід також зазначити, що наявна комп’ютерна техніка на цей час є морально та фізично застарілою. Натомість сьогодення вимагає забезпечення систематичного обміну інформацією, оприлюднення інформацій на ВЕБ-порталі Е-Data, E-Tender, Е-закупівлі,  а також технічного захисту інформації тощо.

Одним із вагомих факторів спрямування активності працівників на досягнення конкретних результатів є мотивація. Ефективність мотивації значною мірою пов’язана з проблемою диференціації доходів працівників органів виконавчої влади. Реалізація завдань програми передбачає фінансову зацікавленість у підвищенні професіоналізму працівників, залучення висококваліфікованих кадрів, вирівнювання існуючих диспропорцій оплати праці шляхом надання гідної заробітної плати тощо.

Програма впровадження державної політики органами виконавчої влади Глибоцького району на 2020-2021 роки  (далі – Програма) розроблена із врахуванням вимог Бюджетного кодексу України, Законів України „Про місцеві державні адміністрації”, „Про місцеве самоврядування в Україні”, постанови Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2016 року № 787 «Про видатки на оплату праці працівників місцевих державних адміністрацій» та спрямована на забезпечення стабільної роботи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Глибоцького району.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1 до  програми

Загальна характеристика програми впровадження державної політики органами влади  Глибоцького району на 2020 – 2021 року.

 
















































1. Ініціатор розроблення програми Районна державна адміністрація
2. Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми Указ Президента України від 12 січня 2015 року № 5/2015 „Про Стратегію сталого розвитку "Україна – 2020», Бюджетний кодекс України від 8 липня 2010 року № 2456-VI
3. Розробник програми Відділ фінансово-господарського забезпечення апарату райдержадміністрації
4. Співрозробники програми Районна державна адміністрація
5. Відповідальні виконавці програми Управління, відділи, інші структурні підрозділи райдержадміністрації, територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, служби, сектори
6. Учасники програми Управління, відділи, інші структурні підрозділи райдержадміністрації
7. Термін реалізації програми 2020-2021 роки
8. Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми (для комплексних програм) Районний бюджет

 
9. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, з коштів районного всього:

 

у тому числі:

 

2020 рік

2021 рік

 

 

 

 

 



  1. рік


 

 

 

 

 

3600,0 тис.грн.

 

 

 

1800,0 тис.грн.

1800,0 тис.грн.

 

 

 

 

 

Керуючий справами

районної ради                                                        Микола  ШМІДТ

 

 

               ІІ. Визначення проблеми, на  розв’язання якої спрямована  Програма

 

Програма спрямована на вирішення проблем, направлених на реалізацію державної регіональної політики, бюджетної децентралізації, формування фінансово спроможних територіальних громад, впровадження реформ, проведення інформаційних заходів щодо розробки і виконання програм розвитку району,  вивчення громадської думки жителів району та надання їм і органам місцевого самоврядування консультацій, аналітичних, інформаційних, звітних та інших матеріалів навчань, практикумів, а також забезпечення працівників органів влади, гарантованих державою виплат тощо.

З метою вирішення цих питань необхідно впровадження комплексних заходів, у зв’язку з чим і зумовлена необхідність розробки, прийняття та виконання Програми.

 

IІI. Мета Програми

Метою Програми є реалізація державної регіональної політики у сфері фінансової децентралізації, шляхом впровадження комплексу заходів, спрямованих на підвищення ефективності та якості роботи структурних підрозділів райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, щодо реалізації ними повноважень, створення оптимальних умов як для задоволення інформативних потреб, так і для реалізації конструктивних прав громадян, органів державної влади і місцевого самоврядування, організацій, на основі формування й використання інформаційних ресурсів із застосуванням сучасної комп'ютерно-технологічної, фінансової та матеріально-технічної бази, надання оперативної, кваліфікованої консультації у процесах управління соціально-економічним розвитком регіону та забезпечення запровадження реформ у різних сферах діяльності.

 

IV. Напрями діяльності

 

Програма розроблена з урахуванням вимог статті 85 Бюджетного кодексу України та з метою підвищення ефективності роботи місцевих органів влади.

Програма спрямована на створення оптимальних умов для забезпечення безперебійного та ефективного виконання місцевими органами влади, покладених на них функцій, забезпечення ефективної реалізації реформ на місцевому рівні, поліпшення матеріально-технічної та фінансової бази структурних підрозділів райдержадміністрації.

Виконання Програми забезпечить конструктивну співпрацю місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування району щодо вирішення питань упровадження реформ, соціально-економічного розвитку району, ефективного виконання місцевих бюджетів, підвищення оперативності та ефективності прийняття управлінських рішень органами влади, підбір  кваліфікованого кадрового потенціалу, здатного до генерування ідей, креативного мислення, постійного підвищення свого кваліфікаційного рівня та належного матеріально-технічного забезпечення.

Програма є середньостроковою та передбачає вирішення зазначених проблем і здійснення відповідних заходів протягом 2-х років, а саме: 2020  та 2021 років.

 

V. Завдання та заходи  програми

Виконання завдань Програми дасть змогу забезпечити:

- надання методичної, консультативної та організаційної допомоги з питань впровадження нової концепції міжбюджетних стосунків, підвищення самостійності місцевих бюджетів та з питань оптимізації витрат на утримання закладів, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів;

- проведення навчань та практикумів з питань впровадження програмно-цільового методу, формування паспортів бюджетних програм, інформацій про їх виконання, оприлюднення інформацій про виконання бюджету тощо;

- підтримку єдиного телекомунікаційного середовища, шляхом забезпечення технічного захисту інформації, легалізації комп’ютерних програм, захисту персональних даних тощо;

- здійснення моніторингу, оцінки видатків, передбачених на соціально-економічний розвиток району, а також коштів програм допомоги і грантів міжнародних фінансових організацій та Європейського Союзу тощо;

- покращення матеріально-технічного стану та фінансової бази місцевих органів влади. Залучення кваліфікованих працівників, забезпечення  матеріальної підтримки працівників підрозділів районної державної адміністрації.

Основні завдання та результативні показники наведені у додатку № 4 Програми.

 

            VI. Фінансове забезпечення Програми

 

Фінансове забезпечення виконання Програми здійснюється за рахунок коштів районного та сільських бюджетів. Сума коштів на виконання заходів Програми визначається щорічно, виходячи із фінансових можливостей  бюджетів. Орієнтовний обсяг фінансування Програми викладено у додатку 1.

 

                   VIІ. Система управління та контролю за ходом виконання Програми

 

Відповідальним виконавцем Програми є відділ фінансово-господарського забезпечення районної  державної адміністрації. Виконавцями Програми є структурні підрозділи районної  державної адміністрації    (далі – Виконавці).  Виконавці до 20 січня наступного за звітним року надають відповідальному виконавцеві інформацію про хід реалізації Програми згідно з Додатком 2Заходи та напрями реалізації Програми”.

Відповідальний виконавець Програми щорічно узагальнює надану інформацію про стан та результати її виконання згідно з додатком № 5 до Порядку формування, фінансування і моніторингу виконання  районних  (комплексних) програм та включення їх до щорічних програм соціально-економічного розвитку Глибоцького району.

        

 

 

 

Керуючий справами

районної ради                                               Микола ШМІДТ

 

 

 






Додаток № 2

до Програми

 

 

Ресурсне забезпечення програми впровадження державної політики органами влади  Глибоцького району на 2020 – 2021 року.

 

 

                                     тис. грн.

 


















Обсяг коштів, що пропонується залучити на виконання Програми Етапи виконання Програми: Усього витрат на виконання Програми
2020 рік 2021 рік
Районний бюджет 1800,0 1800,0 3600,0

 

 

 

 

Керуючий справами

районної ради                                                           Микола ШМІДТ

 

 

 

 






 

Додаток № 3

до Програми  

 

 

 

Показники продукту програми впровадження державної політики органами влади  Глибоцького району

 на 2020 – 2021 роки.
























































№ п/п  

 

Найменування

показника
Одиниця виміру Вихідні  дані на початок дії програми Виконання програми по роках Всього на період дії програми (або до кінця програми)
 

2020
 

2021
1 2 3 4 5 6 7
 

                   І.  Показники продукту програми

 
1 Кількість оновленої комп’ютерної техніки, легалізації комп’ютерних програм, захисту персональних даних, техніки для технічного захисту інформації  

 

шт.
 

 

-
 

 

20
 

 

20
 

 

40
2 Кількість працівників задіяних у здійсненні делегованих повноважень ос. - 66 66 66
ІІ.  Показники ефективності програми

 












































1 Середні витрати на придбання 1-го комплекта компютерної техніки та програмного забезпечення грн. - 5000 5000 10000
2 Середньомісячний розмір виплат на одного працівника Грн. - 1767,68 1767,68 3535,36
 






ІІІ.  Показники якості програми

 

1 Забезпечення технічного захисту інформації, легалізації комп’ютерних програм, захисту персональних даних,  

%

 
 

20
 

20
 

20
 

40
2 Забезпечення фінансової підтримки працівникам місцевих органів влади гарантованих державою виплат % - 24 24 48

 

 

 

Керуючий справами  районної ради                                                                                        Микола ШМІДТ

 

 

 

 

 

 

 

 

   Додаток №4

                                                                                                                                               до Програми

 

Напрями діяльності та заходи  програми впровадження державної політики органами влади  Глибоцького району на 2020 – 2021 року

 










































































































№ п/п  

Назва

напряму діяльності
 

Перелік

заходів

програми
 

Термін     вико-нання
Виконавці Джерела фінансу-вання Орієнтовні  обсяги фінансування (тис. грн.)  

Очікуваний

результат
Всього 2020 рік 2021 рік
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Підвищення ефективності діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування з використанням інформаційно-телекомунікаційних технологій Підтримка єдиного телекомунікаційного середовища, шляхом забезпечення телекомунікаційного та інтернет зв’язку, технічного захисту інформації, легалізації комп’ютерних програм, захисту персональних даних, оновлення, ремонт і обслуговування комп’ютерної та офісної техніки 2020-2021 Структурні підрозділи райдержадміні-страції, територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, служби, сектори Районний бюджет 160,0 80,0 80,0 Забезпечення систематичного обміну інформацією, оприлюднення інформацій на ВЕБ-порталі E-Data, E-Tender, E-закупівлі, а також технічного захисту інформації. Оновлення фізично- та морально-зношеної комп’ютерної техніки, легалізація комп’ютерних програм
2. Створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення виконання органами виконавчої влади повноважень і завдань з впровадження реформ та соціально-культурного розвитку району Покращення матеріально-технічного стану та фінансової бази місцевих органів влади. Придбання паливно-мастильних матеріалів та запчастин для службового автомобільного транспорту. Закупівля витратних матеріалів, передплата періодичних видань 2020-2021 Структурні підрозділи райдержадміні-страції Районний бюджет 240,0 120,0 120,0 Підвищення ефективності діяльності районної державної адміністрації та покращення матеріального забезпечення їх працівників
3. Забезпечення збережень приміщень органів виконавчої влади в належному стані та оплата комунальних послуг Проведення необхідних ремонтів будівель, що знаходяться в аварійному стані, охорону приміщень та оплати комунальних послуг  з урахуванням вимог постанови № 710 від 11.10.2016 «Про ефективне використання державних коштів» 2020-2021 Структурні підрозділи райдержадміні-страції, територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, служби, сектори Районний  бюджет

 

 
 

 

 

400,0
 

 

 

200,0
 

 

 

200,0

 

 

 
 Покращення     інфраструктури району та обслуговування адміністративних приміщень
4 Видатки на оплату праці працівників виконавчої влади Здійснення виплат заробітної плати працівникам виконавчої влади передбачених статтею 50 Закону України «Про державну службу» 2020-2021 Апарат та структурні підрозділи райдержадміністрації Районний бюджет 2800,0 1400,0 1400,0 Оплата праці працівникам  районної державної адміністрації для здійснення ними делегованих відповідно до закону повноважень

органів місцевого самоврядування
ВСЬОГО 3600,0 1800,0 1800,0

 

Керуючий справами районної ради                                                                              Микола  ШМІДТ